Det är invandrare som ligger bakom de flesta misshandelsfallen bland ungdomar i Sverige. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport.
Sex av tio gärningsmän mellan 15 och 17 år, som mellan 2018 och 2022 misstänktes för misshandel, var antingen födda i utlandet eller hade två utrikesfödda föräldrar, uppger Brå.
Samtidigt utgjorde samma ungdomsgrupp endast 20 procent av befolkningen. Det innebär att ungdomar med utländsk bakgrund är “starkt överrepresenterade bland ungdomar som misstänks för misshandel”, står att läsa i Brå-rapporten.
Ökande våld
Det är främst pojkar som både begår och utsätts för misshandel, men våld som utövas av flickor beskrivs som “ett nytt problemområde”. Exempelvis fördubblades andelen rån begångna av flickor mellan 2015 och 2019.
Våldet bland ungdomar minskade under 2010-talet jämfört med årtiondet innan, men har ökat igen under 2020-talet. Än så länge uppges emellertid nivån vara lägre än för ett par decennier sedan.
Däremot finns indikationer på ett ökande antal personrån, och att mer våld används vid sådana rån än tidigare.
Brå-rapporten är en så kallade kortanalys som syftar till att ge en “deskriptiv helhetsbild av misshandelsbrott bland ungdomar utifrån befintliga datakällor”. Bland annat har Brå använt sig av enkäter och kriminalstatistik för att sammanställa sina siffror.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.