I flera års tid har Stefan och hans femårige son Alexander varit hemlösa och hänvisade till att bo i en uttjänt husvagn uppställd på en ödegård utanför Helsingborg, utan tillgång till sådant som rinnande vatten, dusch och kylskåp. De sociala myndigheterna i kommunen har känt till situationen men inte agerat för att ge far och son en drägligare boendestandard. Det berättar HD i ett reportage.
Stefan har gjort allt som står i hans makt för att hitta ett bättre boende åt sig själv och sonen men utan framgång. Från kommunen har de inte fått någon hjälp.
Just nu och sedan strax före jul bor de i en lokal som en vänlig kvinna upplåtit tillfälligt. Men lokalen som tidigare varit vandrarhem ska säljas. Om det blir ett asylboende eller någon annan verksamhet efter försäljningen är oklart.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Stefan och Alexander måste nu förbereda sig för att det snart är dags att flytta tillbaka till husvagnen på ödetomten. Men även ödegården ska säljas och då får Stefan förmodligen inte längre ha husvagnen där.
Husvagnen är gammal. En kompis köpte den åt Stefan för fem år sedan för 5 000 kronor. Mycket i vagnen fungerar inte. Innan dess sov Stefan i den bil han vid den tiden hade och kunde då inte ha sonen hos sig överhuvudtaget.
Sjukskrivning och skilsmässa
Eländet började när Stefan efter att ha arbetat som lastbilschaufför i över tjugo år blev tvungen att sjukskriva sig. Kroppen hade tagit stryk och han kunde inte längre klara av arbetsuppgifterna. Han har försökt att komma tillbaka men kroppen säger ifrån.
Nu är han utförsäkrad och lever på socialbidragets existensminimum. Det innebär att han inte får äga något av värde, då kan bidraget dras in. Inte ens en moped får han ha för att transportera sonen. Hur det ska gå när Alexander snart ska börja skolan är oklart.
LÄS MER: Kom som asylsökande – fick en villa i Nacka värd 11,5 miljoner
Bostadslös blev Stefan efter separationen med Alexanders mamma Christel. Stefan tror själv att orsaken till att han inte fått någon hjälp från kommunen med att ordna boende är att han inte tillhör någon prioriterad utsatt grupp och inte har några missbruksproblem.
Sedan Stefan fick husvagnen har Alexander bott minst halvtid hos honom. Nu är Alexander där nästan hela tiden. Mamman säger att sonen trivs bättre hos pappan och vill inte tvinga honom att vara mer hos henne, trots den primitiva boendestandard sonen har hos Stefan.
Soc inspekterar men agerar inte
Med jämna mellanrum kommer representanter för det sociala på inspektionsbesök för att kontrollera att Alexander inte vanvårdas i husvagnen. De säger att boendestandarden är oacceptabel men någon hjälp till annat boende har de inte erbjudit. Däremot har de hotat med att förbjuda Stefan att ha sin son i husvagnen.
LÄS MER: Nacka kommun köpte tre bostadsrätter för månggift nyanländ från Syrien
När Stefan hamnade på obestånd drog han på sig några betalningsanmärkningar. Det innebär att det i stort sett är omöjligt för honom att få ett lägenhetskontrakt utan att de sociala myndigheterna ställer upp som garant, något som de dock vägrat göra. Stefan har sökt tusentals lägenheter men fått nej på samtliga.
Även expartnern Christel är kritisk till att kommunen inte ger Stefan någon hjälp så att deras son kan ha en dräglig tillvaro hos båda föräldrarna. Hon säger sig inte förstå hur socialtjänsten i Helsingborg tänker och resonerar.
Flera utredningar men ingen hjälp
I oktober förra året gjordes en socialutredning av Stefan och Alexander. Den utmynnade i ett utlåtande att Stefan har förmåga att tillgodose Alexanders behov men att boendesituationen inte är hållbar. Man hänvisar till att kyl och dusch saknas i husvagnen, att Alexander inte har någon egen sovplats och saknar möjlighet att ta hem kompisar.
I december gjordes ytterligare en utredning efter att en privatperson i Helsingborg som sett hur far och son bor gjort en orosanmälan. Den ledde inte till att något hände och stämplades med “Inget behov av omedelbart skydd”.
Socialdirektören skjuter ifrån sig ansvaret
Dinah Åbinger, som är socialdirektör på Helsingborgs kommun, tvår sina händer. Hon vidgår att en primitiv husvagn “naturligtvis inte är en bra situation för ett barn” men menar att detta inte är socialtjänstens ansvar. “Vi tittar på om föräldrarna tar sitt ansvar”, säger hon i ett uttalande till HD.
LÄS MER: Nacka kommun hänvisade utsatt äldre man till liv som uteliggare
Att socialtjänsten inte agerat i fallet Stefan och Alexander försvarar Åbinger också med att “det är ju ingen som bor på gatan”. I övrigt hänvisar hon till enhetschef Helena Gran, som emellertid inte heller kan svara på varför Stefan och Alexander inte erbjuds någon hjälp med lägenhet.
Enhetschefen vill inte kommentera
Hon säger till HD att hon inte vill uttala sig om enskilda fall, att hon har 2 000 ärenden på sitt bord men att “det alltid görs en helhetsbedömning av bland annat föräldrarna”. Att Stefan är skötsam förefaller alltså, så som han själv spekulerar i, ligga honom i fatet och minska chanserna att få hjälp.
Gran uppger att socialförvaltningen i vissa fall “kan skriva en remiss om vi bedömer det så pass illa”. Hon vill dock inte gå in på varför Stefan och Alexander inte kvalificerar sig för en sådan remiss trots flera års boende i en trasig husvagn utan rinnande vatten.
Har självmordstankar
Stefan säger att livet för egen del känns helt hopplöst. Det enda som håller honom uppe är föräldraansvaret för Alexander.
– Hade jag inte haft Alexander hade jag hoppat framför tåget för länge sen.
Alexander heter egentligen något annat.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.