“Sverige är ett rikt land” brukar det heta. “Vi har råd” är ett återkommande argument, inte minst i den migrationspolitiska debatten. 245 tusen svenskar som arbetat ett helt liv och nu vill kunna ha en ekonomiskt dräglig levnadsstandard på ålderns höst förefaller dock ha hamnat utanför det rika Sverige som har råd. I varje fall om man får tro Pensionsmyndighetens senaste rapport.

Flest fattigpensionärer i Norden
Precis som Sverige sticker ut i Norden när det gäller asylinvandring, utmärker sig Sverige också beträffande att ha en exceptionellt hög andel fattigpensionärer. Vissa menar att det finns ett samband. Det är emellertid inte något som Pensionsmyndighetens analysavdelning kommenterar i den nya rapport som man presenterade häromdagen.

Ingen smickrande placering i EU
Trots att Sverige alltså proklamerar sig vara “ett rikt land” som “har råd”, når vi enligt siffror från EU:s statistikorgan Eurostat inte upp till mer än en blygsam mittenplacering bland EU:s medlemsländer, varav många är väsentligt mindre rika än Sverige.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Eurostat räknar också lite annorlunda än Pensionsmyndigheten och kommer fram till att här i själva verket finns ännu fler fattigpensionärer än vad den officiella svenska siffran är. Medan Eurostat använder den vedertagna OECD-skalan har SCB beslutat använda en hemsnickrad skala som ger en lägre siffra och som alltså Pensionsmyndigheten valt att utgå ifrån.

Ska inte längre kallas fattigpensionärer
Pensionsmyndigheten värjer sig för att i rapporten använda ett så rättframt språk som “fattigpensionärer” eller “pensionärer under fattigdomsgränsen”. Man lanserar i stället det nya begreppet “relativ, låg ekonomisk standard”. Personer som granskat rapporten menar att även detta – att inte kunna kalla en spade för en spade – är utmärkande för Sverige.

De som enligt rapporten har det allra mest ekonomiskt knapert är kvinnliga pensionärer, ensamstående pensionärer som kanske förlorat sin livskamrat och de allra äldsta pensionärerna.

Minskar i Norden men ökar i Sverige
Siffran 245 000 gäller för 2017 och trenden har varit uppåtgående. Hur stor ökningen av antalet fattigpensionärer med “relativ, låg ekonomisk standard” förväntas bli under 2018 är oklart. Pensionsmyndigheten konstaterar dock att medan antalet fattiga pensionärer minskar i de övriga nordiska länderna, så ökar de tvärtom i Sverige.

En annan kategori som ökar i Sverige är de hemlösa pensionärerna. Fler och fler äldre svenskar hänvisas till ett liv på gatan och till att sova på parkbänkar och bussar. Situationen för dessa förvärras dessutom av att de blivit en målgrupp för ligor som sysslar med personrån.

LÄS ÄVEN: Hemlösa fattigpensionärer ny målgrupp för rånare – ”Vi kommer att rösta på Sverigedemokraterna”

LÄS ÄVEN: Nacka kommun hänvisade utsatt äldre man till liv som uteliggare

Svårt arbeta sig ur fattigdomsfällan
Enligt Pensionsmyndighetens chefsanalytiker Ole Settergren är det också svårt för fattigpensionärer i Sverige att genom arbete lyfta sig över nivån. För varje arbetad timme minskas nämligen det ekonomiska grundskyddet.

I den politiska debatten har Socialdemokraterna profilerat sig som fattigpensionärernas vän. I regeringsställning har man dock inte genomfört några reformer som fått utvecklingen att vända.

Däremot har man varje år skrivit upp områdena Migration och Integration i statsbudgeten med mångmiljardbelopp och kommer på torsdag tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet att rösta igenom en amnesti för 9000 afghanska migranter som fått avslag och som beräknas kosta minst tre miljarder kronor.

Fler pensionärer röstar på SD
Sverigedemokraterna är det enda av riksdagspartierna som har förslag på ett kraftigt ekonomiskt lyft för pensionärer med de lägsta inkomsterna och en snabb och fullständig avveckling av den så kallade pensionärsskatten som innebär att pensionärer betalar högre skatt än löntagare.

Mer brottsutsatta än tidigare
Undersökningar visar att SD går starkt framåt bland pensionärer. Partiets ekonomiska politik är en orsak. En annan handlar om trygghet och kriminalpolitik. De äldre är idag på ett helt annat sätt än tidigare utsatta för brott, såsom rån vid bankomater och i sina hem. En helt dominerande andel av dessa brott begås av personer och ligor med utländsk härkomst.

Pensionsmyndighetens rapport går att läsa i sin helhet HÄR.