På söndagskvällen och natten mot måndagen skakades Rosengård av krigsliknande scener med brinnande bilar och attacker mot poliser. Men trots det grova våldet på gatorna har Polismyndigheten inte gripit en enda person. Nu berättar Malmöpolisen om sin taktik att inte konfrontera de ilskna muslimerna på gatorna utan istället lägga fokus på att mejla föräldrar.

Det är i en intervju med statstelevisionen som Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, berättar att det inte var fråga om en ”isolerad händelse” i Rosengård utan att det faktiskt fanns ett samband mellan det och irakierna Salwan Momikas och Salwan Najems koranbränning på Värnhemstorget.

SE VIDEO: Rosengård i lågor efter islamkritik – Polisen: ”Isolerad händelse”

Statstelevisionen framför i sin rapportering till svenska folket att det finns en utbredd ilska bland Malmöbor för att polisen gav tillstånd att genomföra ett islamkritiskt möte i staden. Upploppen var sedan ett resultat av det.

Statstelevisionen frågar polischefen Petra Stenkula hur det kom sig att myndigheten gav tillåtelse att svensk yttrandefrihet tillämpas på en plats där det finns ”mycket människor”.

Petra Stenkula svarar att det var en plats som arrangörerna hade ansökt om och att Polismyndigheten ansåg var lämplig för ändamålet.

Vidare delar Petra Stenkula med sig av sina känslor efter de våldsamma korankravallerna som bröt ut i Rosengård.

– Blir ledsen och tycker det är tråkigt, säger Stenkula om brinnande bilar och attacker.

Kan inte gripa om någon kastar sten

Hon framför att polisen inledningsvis försökte att gripa de muslimska våldsverkarna men att det inte var möjligt. I motsats till Polismyndighetens kraftfulla ingripanden mot fotbollssupportrar runt om i landet är liknande hantering inte möjligt när det gäller ilskna muslimer. Detta eftersom att dessa personer kastar sten mot polisen.

Stenkula uppger att myndighetens taktik var att poliserna på platsen skulle hålla sig inne i sina förstärkta kravallfordon och titta på när stadsdelen sattes i lågor.

– Vi har valt att att jobba med den särskilda polistaktiken. Fordonen är en viktig del av taktiken för att bland annat skydda personalen och för att jobba strukturerat och inte gå ut och bara göra det som finns framför en, säger polischefen.

Mejlar föräldrarna

Det framgår av rapporteringen att polisen inte har gripit en enda person efter bilbränderna och stenkastningen mot poliserna på platsen.

LÄS ÄVEN: Polisen och Malmö stad tar hjälp av mammor i brottsbekämpningen

Malmöpolisen har istället lagt sitt fokus på att, via stadens skolor, skicka ut mejl till vårdnadshavare med en uppmaning att hålla sina barn hemma under kvällstid.

Polischefen: ”Tänk inte på brottsligheten”

År 2021 uppmärksammade Samnytt att Petra Stenkula blev Malmös nya polismästare. I samband med sin nya tjänst skickade hon ut en uppmaning till stadens invånare att undvika att tänka på den växande brottsligheten och tillhörande gängkrig.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisen bjöd grovt kriminella på pizza: ”Det satte sig verkligen”

Istället ska Malmöbor fokusera sina tankar på det goda med staden. Det kan vara restaurangbesök och ”närheten till kontinenten”. Detta eftersom det är större risk att drabbas av en trafikolycka än en skjutning i staden.

LÄS ÄVEN: Nya polismästarens råd till Malmöborna: Tänk inte på brottsligheten – fokusera på det goda