➤ JAPAN En dödsskjutning 2015. Det var det senaste allvarligare brottet som japansk polis fick ägna några större resurser åt.

Brottsligheten i Japan har sjunkit stadigt under de senaste 13 åren, rapporterar The Economist. Mordfrekvensen ligger på 0,3 per 100 000 invånare – bland den lägsta i världen. I USA ligger den nationellt på knappt fyra; i Malmö 3,4 vilket gör den svenska staden farligare än New York som ligger på 3,0.

I Japan, med en befolkning på 127 miljoner, finns ca 260 000 uniformerade poliser – 15 000 fler än för tio år sedan. Detta innebär bland annat att småbrott som cykelstölder, som annars hade förbisetts, får större uppmärksamhet.

Brottsligheten är så pass låg att polisen själva får ta initiativ till att agera mot sådant de menar kan utgöra ett brott – som då man arresterade en grupp personer som delade på kostnaderna för en hyrbil, vilket man menade tekniskt set kunde anses vara illegal taxiverksamhet.

Att cykla mot rött ljus kan också generera uppmärksamhet från polisen, eller ifall man får för sig att stjäla ett plagg som hänger ute på tork.

LÄS MER: Rekordhögt antal asylsökande i Japan – bara tre får stanna

För 15 år sen gjorde polisen i Hokkaido upp med ett gäng som lovade att smuggla in vapen så de kunde beslagta dessa – för att uppfylla kvoterna.

Antalet återfall är även den låg och man arbetar hårt med föräldrar för att hålla ungdomar borta från problem.

Enligt adokvaten Yoshihiro Yasuda beror inte Japans låga brottslighet på polisens arbete, utan på att folket poliserar sig själva.