Per Ödling är framtidsforskare och professor vid Lunds universitet. Han slår nu larm om att demokratin håller på att försvinna från Sverige. Det mest synliga tecknet på det är Sverigedemokraternas opinions- och valframgångar. I en intervju med Sydsvenskan (betalartikel 18-07-30) berättar han om sina farhågor.

Ödling och hans kollegor skapade 2014 en algoritm som kunde spå den politiska framtiden. Den förutspådde att britterna skulle lämna EU och att en fascist skulle vinna presidentvalet i USA. Ödlings forskargrupp trodde inte på spådomarna men säger nu att man hade fel och algoritmen rätt – Brexit är ett faktum och Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet bekräftar även den andra förutsägelsen, menar Ödling.

– Modellerna hade rätt och vi hade fel. Det är först efter att Trump blev vald som vi tror på vårt eget modellarbete. Innan dess ville vi inte tro, berättar Ödling för Sydsvenskan.

Ödling anser att varken resultatet av Brexit-folkomröstningen eller det amerikanska presidentvalet ska ses som demokratiska. I stället vittnar de enligt professorn om demokratins försvinnande. Skulden för detta lägger Ödling dels på sociala medier dominerade av nättroll och datorbotar och dels på att väljarna är dumma och okunniga.

I Sverige är det enligt Ödling SD-väljarna som är allra dummast och okunnigast och som därför i störst utsträckning blivit offer för politisk manipulation av aktörer som vill störta den svenska demokratin genom att underblåsa motsättningar och sänka folks förtroende för vårt demokratiska samhällsskick.

I forskargruppens algoritmekvation har man multiplicerat människors oro för framtiden med deras okunskap och därigenom kommit fram till att SD kommer att få cirka 25 procents väljarstöd i höstens val. Den typiske SD-väljaren är enligt Ödling orolig men på grund av okunskap vet han eller hon inte varför och skyller därför alla problem på invandrarna.

Om denna spådom från forskargruppens ekvation blir verklighet menar Ödling “att demokratin snart kommer att nedmonteras i Sverige”.

– Om man är orolig och inte vet varför något känns fel, så söker man och griper gärna efter lätta lösningar. I Sverige är det invandrarnas fel.

Ödling och hans grupp anser att det finns ett statistiskt samband mellan sådan diffus oro och okunskap som kännetecknar SD-väljare och att rösta “längst ut på kanten på den politiska skalan”.

Ödling menar att etablissemanget nu bara har max två mandatperioder på sig för att stoppa denna utveckling – annars kan det bli som i Ungern. Han föreslår primärt en hårdare censur av sociala medier där dessa plattformars ägare ska tvingas ta bort material som enligt forskargruppens synsätt vilseleder väljarna.

Professorn ser också en utveckling mot att de traditionella medierna, som han menar tidigare skötte sin demokratiska informationsförmedlande uppgift, nu förleds att dras med av de sociala medierna och rapportera sådant som “trollen” sprider på dessa plattformar. Det bör de inte göra, anser Ödling. I stället bör de återgå till att rapportera så som de gjorde innan de sociala medierna gjorde sin entré och de traditionella medierna hade exklusiv kontroll över informationsutbudet.

Enligt Ödling är väljarnas misstro mot samhällets institutioner och de gamla partierna och makthavarna inte en adekvat och befogad reaktion underifrån på att dessa aktörer inte har levererat och därför behöver bytas ut. I stället ska det ses som ett tecken på manipulation uppifrån från “troll och botar” med målsättning att underminera människors förtroende för samhällets institutioner och underblåsa folks irrationella oro.

– Stora delar av väljarkåren utsätts för sociala media som driver på panikkänslan. Bristen på optimism är konstruerad och artificiell, men den påverkar det politiska utfallet. Väljarna får en världsbild som indikerar helt andra politiska lösningar än de vi är vana vid.