I mitten av augusti stoppades kärnkraftverket Ringhals 4 för årligt underhåll och bränslebyte. Då det skulle startas upp igen upptäcktes ett fel som nu gör att det kommer förbli avstängt.

Det var i samband med ett obligatoriskt test vid återstarten som tryckhållaren, en av anläggningens större komponenter, skadades.

”Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerat”, säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Enligt Linde kommer man att göra sitt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta. Reparationerna beräknas ta tre månader.

LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

Ringhals presschef Anna Collin uppger att skadorna på tryckhållaren har inverkan på driften av anläggningen men inte på säkerheten.

Ringhals 4 har en effekt på 1 120 megawatt och driver enligt Collin “en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om”.

Ytterligare höjda priser

Stoppet kommer att ge en markant påverkan på elpriset, det spår Christian Holtz, elmarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis.

– Det ena är att kraftproduktionen i södra Sverige minskar och det innebär att det kommer att priskoppla kraftigare mot kontinenten. Man kan tycka att det redan är höga priser i södra Sverige, men de är två till tre gånger så höga i Tyskland, Holland, Frankrike till exempel.

LÄS ÄVEN: SVT: Värme under vintern en lyx tidigare generationer inte behövt

Ytterligare en prispåverkande konsekvens av stoppet blir att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige kommer att minska.

– Det beror på att det uppstår en rad tekniska komplikationer när produktionen i Ringhals minskar. Vi har sett redan då man lade ner Ringhals 1 och 2 att överföringskapaciteten har minskat. Men nu utan Ringhals 4 med i produktionen så blir den konsekvensen värre.

Låna till elräkningen

I ett nyhetsbrev till sina kunder skriver Varberg Energi att det kan vara en bra idé att spara ihop till en buffert på 50 000 kronor alternativt redan nu kontakta banken och överväga lån för att kunna betala vinterns elräkningar.

För att inte hamna i ett hopplöst läge när vinterns elräkningar dimper ner brevlådan/inboxen så bör därför den genomsnittliga villaägaren redan nu sätta av en buffert på cirka 50 000 kronor. Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu.

– Om man har ett rörligt avtal och priserna drar i väg, då kan det bli dramatiskt för många och ser man då det här svart på vitt så hoppas jag att man reagerar, säger energibolagets vd Björn Sjöström.