En grupp ungdomar har vid upprepade tillfällen kastat sten mot bussar och tåg vid Läggesta station i Strängnäs. Även annan skadegörelse har förekommit och kostaderna för kommunen är uppe i miljonklassen. Men det är varken livsfaran för resenärer eller miljonkostnaderna som bekymrar kommunen och lokalmedia utan en säkerhetschefs åtgärder för att få ett slut på skadegörelsen.
Transdev som ansvarar för Mälartågen i området har drabbats hårt av stenkastningen. Det är dock livsfaran som tågresenärerna utsätts för vid de upprepade attackerna som oroat företaget mest. Tågvagnarna kör ibland förbi i höga hastigheter när stenar har kastats och rutor briserat.
– Det sitter människor därinne som utsätts för livsfara, säger Stefan Johansson, pressansvarig på Transdev, när vi pratar med honom.
Händelserna uppmärksammades efter att Strängnäs kommuns säkerhetschef Patrik Jarenius lade ut en bild på de misstänkta stenkastarna i sociala medier, med förhoppningen att de kunde identifieras och snarast kontaktas av polisen – och att man därmed kunde få ett slut på stenkastningen.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Det som händer därefter följer ett mönster som blir allt vanligare i media- och myndighetssammanhang. Journalister vid de vänsterlutande redaktionerna Strengnäs Tidning och SVT får upp ögonen för händelsen. Deras redaktioner kontaktar både säkerhetschefen och Strängnäs kommuns kanslichef Jennie Enström samt kommunikationschefen Anna Liljehag.
Det är om omsorg för stenkastarna som journalisten Anna Hübsch vid Strengnäs Tidning, och Aymen Mussa på statstelevisionen nu verkar utöva påtryckningar mot Strängnäs kommun. Perspektivet är att säkerhetschefens agerande är olämpligt och man ställer även frågan om en sådan person verkligen borde jobba i kommunen.
Det liknar något försök att “cancellera” Patrik Jarenius, med andra ord påverka på ett sådant sätt att han blir av med sitt jobb. Fokus ligger enbart på de “minderåriga” (ungdomarnas ålder har dock inte fastslagits), och ingenstans nämns den livsfara tågresenärer utsatts för.
I detta läge tar kanslichefen Jennie Enström avstånd från Patrik Jarenius agerande och medger att agerandet “går emot kommunens policy”, även om det inte är olagligt.
Just att journalister utövar påtryckningar på arbetsgivare, när någon agerat på ett sådant sätt att det går emot den vänsterpolitik de själva tror på och driver, har blivit ett allt vanligare modus operandi, inte minst i kulturvärlden. Författare får inte längre ge ut böcker, enskilda företagare förlorar uppdrag och visselblåsare blir av med jobbet, efter att journalister ringt upp deras uppdragsgivare eller arbetsgivare. Men denna taktik är alltså minst lika vanlig när det gäller säkerhetsfrågor. Avsikten är att skrämma människor att hålla tyst, inte agera och inte sprida “fel narrativ”.
När Samnytt får kontakt med journalisten Anna Hübsch på Strengnäs Tidning för att ställa några frågor om just detta – och varför hon i hennes artiklar inte någonstans nämnde den livsfara tågresenärer utsatts för i samband med stenkastningen – och varför hon i hennes artiklar är så intresserad över om kommunen kommer att “vidta åtgärder” – mot säkerhetschefen – vill hon inte svara. Hon vill inte svara på några frågor överhuvudtaget.
SVT: “Bedriver du egna utredningar?”
Att bedriva utredningar mot medborgare är något en kommun inte får göra, det vet statstelevisionens reporter Aymen Mussa. Därför pressar han Strängnäs kommuns säkerhetschef Patrik Jarenius om just detta i en av hans artiklar.
– Bedriver du egna utredningar, frågar Mussa.
– Nej, vi har ingen laglig rätt att utreda, det gör polisen. Däremot kan vi bidra med information och den kan vi sammanställa och lämna över till polisen, svarar Jarenius.
Efter det går Mussa ändå vidare i sin artikel och gör gällande att säkerhetschefen kan ha “brutit mot fler regler”. Här har SVT kontaktat kommunens kommunikationschef Anna Liljehag för att gå igenom hans sociala medier. Mussa skriver att kommunikationschefen har “hittat fler inlägg som sticker ut”.
Samnytt försöker vid flera tillfällen få kontakt med Aymen Mussa, men han vägrar prata med oss. Dock får vi tag i redaktionschef Johan Pfriem på SVT Sörmland som också är ansvarig utgivare. Vi frågar honom om varför fokus från statstelevisionens sida helt och hållet ligger på säkerhetschefens “olämpliga” agerande och att man konsekvent utgår ifrån att ungdomarna är oskyldiga. Ingenstans nämner man heller att stenkastning mot tåg i höga hastigheter utgör verklig livsfara för tågresenärer.
– Nyheten den här gången var att säkerhetschefen fick ta bort inlägget, säger han.
Samtidigt är det inte helt lätt att avgöra vad som fick kommunchefen att agera mot säkerhetschefen, vilket alltså Johan Pfriem menar är “nyheten”. Kan det ha hängt samman med att journalisterna börjat ställa frågor? Eftersom deras perspektiv aldrig handlade om tågresenärerna säkerhet utan om att stenkastarna möjligen hade “hängts ut” på ett för dem felaktigt sätt?
Viktigt meddelande
Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande
Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.
Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.
Det är inte svårt att dra slutsatsen att statstelevisionen och Aymen Mussa alltså menar att det är fel att försöka identifiera dessa ungdomar. Avsikten är tydlig. Det finns en underförstådd påtryckning på kommunen som går ut på att säkerhetschefen är olämplig. När vi frågar redaktionschefen Johan Pfriem om detta svarar han upprepade gånger:
– Jag håller inte med om att det finns någon underton i det som vi har publicerat. Nyheten är att inlägget fick tas bort.
Chef på kommunen: “Kan inte svara på det”
Vi pratar sedan med kommunens kanslichef Jennie Enström och ställer bland annat frågor om hur avvägningen gjordes från kommunens sida mellan tågresenärernas livsfara och ungdomarnas integritet.
– Jag kan inte svara på det. Jag vet inte. Det behöver du prata med Patrik, säkerhetschefen, om. Jag vill inte prata mer om det här just nu för att det är så infekterat. Jag vill gärna få ett dygn på mig att fundera på om jag vill prata mer om det.
När vi frågar om det har förekommit påtryckningar från journalisterna från Strengnäs Tidning och SVT mot kommunen om huruvida säkerhetschefen är lämplig att jobba kvar i kommunen – och att till exempel Strengnäs Tidnings journalist Anna Hübsch tidigare ställde frågan till Enström om kommunen kommer att “vidta åtgärder” mot Patrik Jarenius, finns det inget svar.
– Jag kan inte svara på det i dagsläget.
Enström kan inte ens svara på hur kommunen hanterar ärendet internt.
– Jag kan inte svara på det i dagsläget. Jag kanske kan svara mer imorgon. I dagsläget kan jag inte säga någonting. Jag vill inte prata mer om det idag. Ge mig minst ett dygn så får vi se hur jag tänker imorgon.
Vi frågar om Jennie Enström kommer att höra av sig som utlovat.
– Jag kan inte svara på det just nu, för jag måste också tänka på mig själv i det här.
Jennie Enström duckar sedan Samnytts fråga. Vidare har vi utan framgång sökt Strängnäs kommunpolis Per Bergström för att höra mer om utredningsarbetet.
Fortsatt svävar alltså tågresenärernas säkerhet förbi Läggesta station i ovisshet.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.