Då SD-ledaren Jimmie Åkesson nyligen gästade TV4 Nyhetsmorgon diskuterades bland annat gängkriminaliteten som äter sig allt djupare in i samhällskroppen och de kraftfulla åtgärder som blivit nödvändiga för att överhuvudtaget ha en chans att effektivt kunna bekämpa den. Ett av Åkessons förslag är att i preventivt syfte kunna frihetsberöva kända gängkriminella utan konkret brottsmisstanke för att förhindra brottslighet – något som Civil Rights Defenders nu rasar mot.
Jimmie Åkessons resonemang gick ut på att då polisen ofta vet vilka de gängkriminella är skulle man kunna låsa in vissa av dem utan konkret brottsmisstanke.
– Är du gängkriminell och organiserad kriminell så är du det alldeles oavsett av vilka skäl du är det. Polisen vet i väldigt hög grad vilka de här personerna är, sa han i programmet.
– Man är otroligt frustrerad över att man saknar viktiga verktyg. Ett viktigt verktyg skulle kunna vara, i preventivt syfte, att kunna frihetsberöva någon för att förhindra brottslighet eller förhindra brottsplaner.
Tidigare har SD-ledaren även förespråkat att polisen ska kunna frihetsberöva gängkriminella så länge som man bedömer att det gör nytta.
Demokratin hotad
Enligt John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, skulle detta utgöra ett hot mot demokratin.
– Att låsa in människor i förebyggande syfte utan att de misstänks för brott strider mot mänskliga rättigheter och försvagar Sverige som rättsstat. Det är allvarligt, säger han till Expressen.
– En grundläggande princip i en rättsstat är att människor ska betraktas som oskyldiga tills de dömts för brott. Vi ser att den principen håller på att luckras upp genom regeringens rättspolitik när fler och fler lagförslag suddar ut gränsen mellan dömd och icke dömd, misstänk och icke misstänkt.
Stauffer hänvisar också till att Sveriges häkten redan är överfulla och att ytterligare kriminella i förvar skulle försämra situationen ytterligare.
Civil Rights Defenders gick tidigare under namnet Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter och är en internationell så kallad icke-statlig och ideell människorättsorganisation med huvudkontor i Stockholm.
Förslag 2014
Redan 2014 föreslog SD-duon Kent Ekeroth och Adam Marttinen införandet av så kallade DIKO-lagar (Deltagande i Kriminell Organisation) – ett program för att bekämpa den organiserade brottsligheten.
Det centrala i förslaget gick ut på möjligheten att åtala och fälla en person utan att denna behöver bindas vid ett specifikt brott. I stället ska det, i fall av organiserad brottslighet, kunna räcka med att personen i fråga uppvisar ett kriminellt mönster av deltagande i en kriminell organisation eller nätverk (DIKO-brott).
Med förslaget ville man göra det olagligt att vara medlem i en kriminell organisation.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.