I Uddevalla kommun får elever som av religiösa skäl inte äter fläsk hålla tillgodo med vegetarisk mat vissa dagar i skolan. Det har fått elever, föräldrar och statsmedia att rasa på kommunen. Nyligen uppmärksammade Samnytt att både elever och föräldrar har börjat massanmäla kommunen till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Nu har SD gått ut och försvarat sin politik i kommunen med att svensk husmanskost och vegetariska alternativ inte alls är diskriminerande.

Sedan valet 2022 styrs Uddevalla kommun av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Uddevallapartiet. SD:s Martin Pettersson har fått posten som kommunstyrelsens ordförande och en ny förändring i kommunen är att det ska serveras svensk husmanskost varje dag i skolmatsalarna.

Bakgrunden till SD:s nya matsedel i skolorna är att siffror visade att hälften av eleverna inte åt i skolmatsalen de dagar som det enbart serverades helvegetarisk mat. Då beslöt sig styret för att ta fram en policy där både en kötträtt och en vegetarisk rätt alltid serveras.

Rasistiskt, förnedrande elakt och jättetaskigt

Den vegetariska maten ska även utgöra ett alternativ för elever som avstår fläskkött i husmanskosten, vilket är något som man inte längre kan anmäla som anpassad kost i kommunen. Enligt SD-styret är specialkost enbart för elever som har en allergi och den här politiken har fått elever och föräldrar med invandrarbakgrund att rasa.

– Jag tycker det är lite rasistiskt och förnedrande mot oss som inte äter fläsk av religiösa skäl. Det är elakt, jättetaskigt, säger en elev till Aftonbladet.

Men SD står fast vid att det här är rätt väg att gå och att samma policy gäller för alla.

– Men det är inte så att vi serverar fläsk fem dagar i veckan. Det är enstaka veckodagar där fler får äta det vegetariska, försvarar Martin Pettersson (SD).

Utvecklingen ”måste stävjas”

I en debattartikel i Aftonbladet på tisdagen har Michael Rubbestad, vice gruppledare Sverigedemokraterna, tydliggjort partiets hållning i frågan. Rubbestad framför att Sverige har en lång tradition av att erbjuda skattefinansierad skolmat till elever och att det är ”en service som många andra länder bara kan drömma om”.

I andra länder betalar föräldrar för sina barns skolmåltider eller skickar med dem lunch hemifrån. Men trots generositeten i Sverige menar Rubbestad att samhället har hamnat i en situation där en del anser att detta inte är tillräckligt och har vänt sig till DO eftersom att de inte längre erbjuds ett extra köttalternativ som passar deras personliga krav när det serveras fläsk – utan då erbjuds den vegetariska maten.

LÄS ÄVEN: Statsradion: Svensk husmanskost rasistisk – muslimer ”bortglömda”

Enligt SD är det ”både orimligt och osunt för samhället” att den mat som erbjuds i skolan ska skräddarsys efter enskilda individers specifika önskemål och religiösa övertygelser. Partiet anser att den här utvecklingen ”måste stävjas”.

”Att skolor ska servera mångkulturell kost för att tillfredsställa alla religiösa och kulturella preferenser är varken praktiskt hållbart eller rättvist.”, skriver Rubbestad i sin debattartikel.

SD anser att den vegetariska maten som erbjuds är ett fullgott alternativ, ”både näringsrikt och hållbart”, och ingen elev kan sägas bli diskriminerad av att erbjudas den till lunch.

”Om vi ska hålla fast vid principen om likabehandling, måste vi se till att ingen grupp får särskilda fördelar som inte erbjuds alla. I det här fallet erbjuds ett vegetariskt alternativ till alla elever – lika för alla”, skriver Rubbestad.

SD: DO-anmälningarna bör avskrivas

Partiet anser även att Sveriges generositet inte får gå så långt att invånare kräver orimliga anpassningar som riskerar att urholka systemets bärande principer.

”Kommuner som Uddevalla har ett uppdrag att säkerställa att eleverna får bra mat som stöder deras inlärning. Men det är inte kommunens uppdrag att vara en cateringfirma som tillfredsställer alla individuella kostpreferenser. Ett vegetariskt alternativ vid sidan av kött är inte bara rimligt – det är också i linje med de hållbarhetsmål som många kommuner strävar efter att uppnå. 

Därför bör anmälningarna mot Uddevalla kommun avskrivas. Diskrimineringslagen ska inte användas för att driva på krav om särbehandling där det inte förekommer något missgynnande.”, avslutar Rubbestad.

LÄS ÄVEN: Elever och föräldrar massanmäler Uddevallas fläskkött i skolan: ”Har rätt till…”