Sveriges Radio rycker i ett reportage ut och beskriver indirekt traditionell svensk husmanskost som främlingsfientlig. Framför allt är det landets invandrade muslimer statsradion ömmar för, som när fläsk blivit vanligare på skolmatsedeln ”tvingas” äta vegetariskt. Staffanstorps stridbara kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) håller inte med.

SR-inslaget föranleds av att Uddevalla kommun infört en ny måltidspolicy där man fokuserar på den traditionella och näringsriktiga svenska husmanskost som en gång bidrog till och upprätthöll en god folkhälsa. Detta gillas inte av kommunens inflyttade muslimska elever, och de får medhåll och en plattform att beklaga sig på av statsradion.

Den här elevgruppen vill ha annat kött när de svenska eleverna serveras fläsk. Helst bör det också vara halal-slaktat. Nötkött som dessa elever kräver är emellertid avsevärt dyrare. Men kraven och protesterna mot kommunens skolmatsedel får också kritik av andra skäl.

Politikerprofil ryter ifrån

En av dem som ställer sig på Uddevalla kommuns sida i bråket är Staffanstorps stridbare kommunstyrelseordförande och kommunalråd Christian Sonesson. Han har god insikt på området eftersom hans egen kommun var en av de första som drog i bromsen för specialkost åt allsköns etniska och politiska minoriteter.

I Sonessons kommun satte man stopp för kryphålet i lagen om förbud mot den plågsamma halal-slaktmetoden där djuren långsamt tvingas förblöda till döds efter att ha fått pulsådern avskuren, detta under religiöst mässande från en imam. Förbudet kringgicks tidigare genom att halal-slaktat kött handlades upp offentligt från utlandet.

LÄS ÄVEN: Efter Staffanstorps flyktingstopp – syrier kräver 28 000 i skadestånd

Dessutom skar man kraftigt ned på vilka grupper som har rätt att kräva specialkost. Det ska finnas rationella skäl som sjukdom eller dokumenterad allergi. Vidskepliga skäl, exempelvis till att inte vilja äta fläsk, godkänns inte. Då hänvisas man till det vegetariska alternativ som alltid finns.

Detta system fungerar utmärkt”, skriver Sonesson. Om det fungerar i Staffanstorp finns inga skäl att tro att det inte skulle fungera i Uddevalla.

”Majoritetssamhället bör sätta normen”

Sonesson menar också att det i Sverige öär det svenska majoritetssamhällets normer och kultur som ska återspeglas i bland annat skolans meny och att religiös tillhörighet inte berättigar till specialmeny.

Detta är en viktig princip för ett samhälle i stort att förhålla sig till, naturligtvis inte enbart gällande skolmat. Allt för ofta har vi, tyvärr, sett exempel på att majoriteten måste rätta sig efter en minoritet i Sverige. Det är inte hållbart i längden. Acceptera att människor är olika, men acceptera inte offentlig särbehandling”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Sonesson förtydligar att var och en naturligtvis får tro på vad man vill, men att det inte kan tillåtas prägla det offentliga rummet på bekostnad av andra eller innebär att vissa religiösa grupper får förmåner i samhället framför andra.

Skolmaten i Staffanstorps kommun håller mycket hög kvalitet och vi har inte tummat på proteinrik mat, trots kostnadsutvecklingen på livsmedel”, avslutar Sonesson.

LÄS ÄVEN: Staffanstorps Kongo-nej – ”Prioriterar de ukrainska flyktingarna”