Som en del i Tidöregeringens arbete med att göra det svenska biståndet mer effektivt, resultatorienterat och transparent gavs Sida nyligen i uppdrag att stärka arbetet mot jäv och korruption både på Sida och vid utlandsmyndigheterna.

Uppdraget innebär bland annat att Sida på ett systematiskt sätt ska skärpa rutiner och stärka kapaciteten hos myndighetens medarbetare för att kunna identifiera, hantera och minska risk för jäv och korruption. Samtidigt ska man stärka arbetet mot terrorfinansiering och penningtvätt.

– Regeringen städar upp i biståndshaveriet som inneburit att vi inte kunnat spåra vart pengarna hamnar. Vi har sett exempel på jäv och korruption, vilket i flera fall lett till utredningar och åtal. Svenskt bistånd ska gå till de utsatta som behöver det mest. Därför ger regeringen nu Sida i uppdrag att motverka jäv och korruption inom biståndet, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Sida har skänkt 1,4 miljarder till Islamic relief

I en internrevisionsrapport från 2023 framhölls det att den statliga värdegrunden och Sidas etiska riktlinjer behöver genomsyra verksamheten i högre grad.

LÄS ÄVEN: Sida myglade med siffrorna: 4 000 u-landsjobb redovisades som 40 000

– Vi har vetat alldeles för lite om vilket resultat svenskt bistånd har och vilka insatser vi borde prioritera. I själva verket har Sida de senaste åren minskat sin utvärderingskapacitet. Nu vänder vi den trenden med ett nytt uppdrag till Sida om att stärka utvärderingen. Svenska skattebetalare ska känna sig trygga med att svenskt bistånd faktiskt gör skillnad ute i fält, säger Benjamin Dousa

– Svenskt bistånd måste bygga på vetenskap, saklighet och effektivitet. Allvarliga brister har tidigare lett till att bistånd förslösats eller bidragit till korruption. Genom ökad transparens och resultatfokus kan vi säkerställa att varje krona gör verklig nytta och stärker tilltron till biståndet, säger Aron Emilsson, ordförande i utrikesutskottet för Sverigedemokraterna.

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0

Utbredd korruption

Regeringen och Sida misstänker att korruption förekommer i så mycket som var tionde biståndsprojekt. När det gäller samarbetspartnerna är det ännu sämre ställt – där misstänker man korruption i 16 procent av fallen. Afghanistan, Sydsudan och Kongo är de länder där flest korruptionsärenden finns.

LÄS ÄVEN: 130 miljarder i svenskt bistånd till länder som hatar Sverige

Senast till oktober ska Sida ta fram en konkret åtgärdsplan för hur korruption och jävsrisker ska bekämpas och minskas, och nyanställda ska få bättre information om vad jäv och korruption innebär.

LÄS ÄVEN: Är Sida lika ruttet som USAID?

Myndigheten kommer inte att få något extra finansiellt tillskott för att bedriva arbetet utan det ska tas av befintliga medel.

– Vi är alla ansvariga om pengar går till korrupta fickor. Det är både den här regeringens ansvar, det är Sidas ansvar, det är våra ambassaders ansvar, det är både sittande regerings och tidigare regerings ansvar, och det är därför vi nu tar tag i den här frågan, säger Dousa till DN.

LÄS ÄVEN: SIDA:s obstruktion mot SD – en skamlös historia