I en intervju med statstelevisionen efter gangstermordet på en nybliven mamma i Malmö valde statsminister Stefan Löfven att lägga vikt vid att det dödliga våldet överlag har minskat sedan han blev statsminister. Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik visar tvärtom att det dödliga våldet ökar  – men SVT följde inte upp med några kritiska följdfrågor.

Det var på fredagen som SVT:s politiske kommentator Mats Knutson intervjuade statsminister Stefan Löfven om utvecklingen med dödsskjutningarna som överlappar varandra i landet.

LÄS ÄVEN: Fake news från SVT – påstod att antalet gängskjutningar minskat

Statsministern fick frågor från Knutson (se hela intervjun här) om det är en misslyckad integrationspolitik som ligger till grund för att vi ser den situation som vi gör idag.

– Du har varit statsminister sedan 2014. Sedan dess har det accelererat. Vilket ansvar bär du och regeringen?

Löfven svarade att ”det dödliga våldet inte har ökat totalt” och poängterade ”att visst dödligt våld har minskat” under hans tid som statsminister.

Statistik visar att det dödliga våldet totalt har ökat och att ökningen är särskilt påtaglig för den typ av invandringsrelaterat gängkriminellt våld som Löfven befann sig i SVT för att diskutera. Däremot har det dödliga våldet bland svenskar minskat något.

2014: 87 fall av dödligt våld.
2018: 108 fall av dödligt våld.

Statsministern slapp kritiska följdfrågor
I Brås:s rapport ”Dödligt våld i Sverige 1990–2017” slås fast att det dödliga våldet i den kriminella miljön ”har ökat mycket kraftigt i antal”. Men det var ingenting som SVT:s politiske kommentator pressade statsministern om.

LÄS ÄVEN: 2018 nytt rekordår för antal döda i gängskjutningar

 

Löfven: ”Vi har inga no-go-zoner”
I mars förra året besökte Löfven USA för samtal med president Donald Trump. Vid en presskonferens konfronterade en reporter Löfven med hans tidigare kritik mot Trump efter att denne yttrat sig om brottsligheten bland invandrare.

Reportern hänvisade till en granskning i amerikansk media som visat ett samband mellan handgranatsattacker och invandrargäng. Men statsministern slog då fast att situationen i Sverige är överdriven.

– Det är inte så att vi har de där no-go-zonerna, påstod Stefan Löfven i Vita huset.

Polis: ”Det är no-go-areas. Vi når inte dit”
Statsministerns uppgift i Vita huset går stick i stäv mot vad många poliser vittnar om.

I maj 2015 intervjuade tidningen Forskning & Framsteg polisen Jacob Ekström som vid tillfället var ställföreträdande insatschef för operation Fenix i Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Akalla och Husby att de ”håller på att tappa greppet” om dessa invandrardominerade områden.

Han exemplifierade bland annat med att en ensam polisbil inte kan röra sig i vissa områden, ”det är no-go-areas”.

– Vi håller på att tappa greppet. Den sista banken flyttade när någon skickade in raketer så att den brandskadades. Apoteket rånades gång på gång, och de tröttnade till slut. Försäkringskassan har flyttat därifrån. Det kastas sten på polis, ambulans och brandmän flera gånger i månaden – men det blir inga nyheter av sånt längre.

– Om vi jagar en bil så kan den köra till vissa adresser i Tensta dit en ensam polisbil inte kan följa efter – för då blir det stenkastning eller upplopp. Det är no-go-areas. Vi når inte dit, fortsätter han.

Det är en uppgift som även Hässelbyrapparen Ken Ring bekräftade förra året i norska tv-programmet ”trygdekontoret”:

”Från lågvattenmärke till ständigt lägre nivåer”
När Facebooksidan ”Granskning av public service” uppmärksammade statsministerns argument hos numera skattefinansierade SVT var det många som uttryckte kritik.


LÄS ÄVEN: Nya siffror: Sprängdåd har ökat med 50 procent sedan förra året