På fredagen förekommer en hälsning på Facebook från Stockholm Vatten och Avfall till landets muslimer som firar ramadan. Via annonsen kan man bland annat få tips på recept på maten som blir över efter fastemånadens avslutsfirande.

Hälsningen är sponsrad, vilket betyder att det kommunala bolaget spenderat extra pengar på att föra ut annonsen i användarnas flöden, även hos dem som inte aktivt valt att följa sidan.

Klickar man på ”Se mer” hamnar man på bolagets hemsida där man tillägnat en hel sektion till avslutet på den muslimska fastemånaden ramadan, eid al-fitr.

Utöver ett konstaterande att eid i år blir annorlunda på grund av pandemin, ger man råd på hur man kan använda överbliven mat från firandet, detta för att värna miljön:

Firandet av Eid al fitr blir annorlunda i år. I stället för den stora festen med familj och vänner får vi nöja oss med att fira i mindre skala med våra närmaste eller digitalt från olika platser. Festbordet förväntas fyllas med många härliga rätter men våga servera lagom! Då behöver du inte slänga mat som blivit över och inte ätits upp. Bra för miljön samtidigt som du sparar pengar.

Tänk efter innan – Hur många är ni som kommer att äta? Hur mycket kommer att gå åt? Planera redan när du gör menyn vad du kan tillaga av resterna. Tänk efter så att du bara köper den mängd ni kommer att äta upp och om det blir rester över – se till att ha en plan för vad du ska göra med resterna.