I studien som utförts av en grupp forskare på tyska Helmholtz-Centre for Environmental Research har man tagit prover på 79 ställen utmed 57 floder och kunnat konstatera att en överväldigande majoritet av föroreningarna i världshaven härstammar från en handfull floder i ett par länder.
– De topp tio rankade floderna transporterar 88-95 procent av den globala föroreningen in i haven, sa Dr. Christian Schmidt, hydrogeolog som ledde studien, då den publicerades 2017.
Floderna med de högsta estimerade mängderna plastavfall karaktäriseras av en stor befolkning – exempelvis Yangtze i Kina med över en halv miljard människor. Enligt studien kan föroreningen i världshaven halveras genom att minska plastavfallet i Yangtze och Ganges i Indien.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Bland de tio floder som förorenar haven värst finns åtta i Asien och två i Afrika.
I juni 2018 släppte FN:s miljöprogram sin första rapport över plastavfall i världen där man listade vilka åtgärder världens regeringar tagit för att minska plastavfallet. Enligt miljöprogrammets ledare Erik Solheim visar sammanfattningen att åtgärder kan vara oproblematiska och lönsamma med stora vinster för människor och planeten. Plast är inte problemet, det är vad vi gör med det, menar han.
Dåliga resultat av förbud
Samtidigt konkluderar rapporten att FN-stödda plastförbud och andra åtgärder som syftar till att minska användningen av plast har gett skrala resultat. I hälften av de 60 länder som implementerat förbud alternativt ekonomiska incitament kunde man inte presentera data över påverkan på miljön. Bland resterande 30 länder skedde en signifikant minskning av användningen av plast under det första året i omkring nio nationer, medan sex länder upplevde en liten minskning. Enligt rapporten beror resultaten på brist på kontroll av att förbuden efterlevs.
Skära ned på användningen av plast bland konsumenter, införa avgifter och böter samt förbud kommer inte att göra mycket för att stoppa föroreningen av plastavfall i världshaven, säger Rob Kaplan, vd för Circulate Capital, ett värdepappersföretag som gett tiotals miljoner till uppsamling av plastavfall.
– Det finns ingen universalfix för att stoppa plastföroreningen. Vi kommer inte att kunna återvinna oss ut ur problemet, och vi kommer inte att kunna minska oss ur problemet.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.