Stora mediehus som CNN, Reuters och AP kan ha haft förhandsinformation om Hamas massaker på civila israeler. Dessutom hade man journalister på plats med terroristerna under massakern för att kunna dokumentera det hela. Det framgår av uppgifter som bland andra det israeliska utrikesdepartementet hänvisar till.

Det är sajten Honest Reporting, en icke-statlig organisation som bevakar mediernas partiskhet mot Israel, som publicerar uppgifterna.

De Gaza-baserade fotojournalisternas, som arbetar för nyhetsbyråerna Associated Press och Reuters, tidiga närvaro vid det genomträngda gränsområdet väcker allvarliga etiska frågor, konstaterar sajten och ställer frågan ifall det var samordnat med Hamas.

LÄS ÄVEN: Hamas kroppskameror: Se när terroristerna attackerar

Bland AP:s namn på sina fotojournalister från området den 7 oktober finns bland andra Hassan Eslaiah, en frilansare som också jobbar för CNN.

Eslaiah tog bilder av en brinnande israelisk stridsvagn och terrorister som gick in på kibbutzen Kfar Aza. I sedermera borttagna inlägg på X, tidigare Twitter, lade han ut bilder på sig själv stående framför stridsvagnen utan vare sig pressväst eller hjälm på med texten ”Live inifrån bosättningarna i Gazaremsan”.

Honest Reporting har också fått tag på ett foto där Eslaiah står tillsammans med Hamas-toppen och hjärnan bakom massakern den 7 oktober, Yahya Sinwar.

Ytterligare två av AP:s fotojournalister, Ali Mahmud och Hatem Ali, fanns lägligt på plats för att filma då civila israeler fördes bort av terroristerna. Mahmud fotade pickupen med kroppen av tysk-israeliska Shani Louk.

I efterhand har AP tagit bort namnen från vissa bilder i deras databas.

LÄS ÄVEN: Kriget mellan Israel och Hamas sprider sig till Malmös skolor

Även Reuters har publicerat bilder från två fotojournalister som också råkade vara vid gränsen lagom till Hamas terrorattack: Mohammed Fayq Abu Mostafa och Yasser Qudih.

De båda tog bilder av en brinnande israelisk stridsvagn på den israeliska sidan av gränsen. Abu Mustafa gick dock längre och tog bilder av en lynchmobb som attackerade kroppen av en israelisk soldat som släpades ut ur stridsvagnen.

AP och Reuters förnekar

Honest Reporting skriver att nyhetsbyråerna kan hävda att journalisterna bara gjorde sitt jobb, men att det samtidigt inte är så enkelt. Hamas hade planerat terrorattacken under lång tid.

Är det tänkbart att anta att ”journalister” bara råkade dyka upp tidigt på morgonen vid gränsen utan föregående samordning med terroristerna? Eller var de en del av planen?

Efter publiceringen av Honest Reportings artikel förnekade en taleskvinna för Associated Press all förhandskännedom om attacken.

CNN har emellertid beslutat att avbryta förbindelserna med Eslaiah trots att man inte säger sig ha hittat ”någon anledning att tvivla på den journalistiska träffsäkerhet i det arbete han har gjort för oss”.

Även Reuters förnekar att man haft någon förhandsinformation.

Politisk reaktion

Samtidigt har Israels direktorat för offentlig diplomati vid premiärministerns kansli utfärdat ett uttalande där de säger att man med ”allvarlighet” betraktar fenomenet med journalister som bevakar Hamas grymheter och stämplar dem som ”medbrottslingar till brott mot mänskligheten”.

Uttalandet tillade att den israeliska regeringens pressbyrå har skickat ett officiellt klagomål som kräver förklaringar och ”omedelbara åtgärder” från relevanta medier.

När internationella nyhetsbyråer bestämmer sig för att betala för material som har tagits under sådana problematiska omständigheter, kan deras standarder ifrågasättas och deras publik förtjänar att veta om det. Och om deras folk på marken aktivt eller passivt samarbetade med Hamas för att få bilderna, borde de uppmärksammas för att omdefiniera gränsen mellan journalistik och barbari.

Jerusalem Journalists Association har uppmanat relevanta internationella medier att inleda en grundlig undersökning av frågor som uppstår till följd av uppgifterna.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Hamas-attack en ögonöppnare för många”