Denna artikel innehåller reklam.

Det är inte allt för länge sedan som elbilar ansågs vara något som borde vara med i en science fiction film. Den första elbilen kom faktiskt för flera hundra år sedan, helt tillbaka till 1830-talet, men det är först i tidigt 2000-tal som elbilarna verkligen började få framfart.

De tidigare elbilarna genom åren var helt enkelt inte rustade till särskilt långa sträckor och krav från konsumenterna. Och just det med sträckor är väldigt relevant när vi talar om resor med dagens elbilar. I denna artikel kollar vi på hur du tryggt och avslappnat kan åka iväg med din elbil till exempelvis Rom, Köpenhamn eller franska rivieran.

Räckvidd, laddning och planering innan resa med en elbil

Innan resans avgång finns det tre punkter som kan vara bra att få avklarat:

1. Hur långt kan jag köra utan att behöva ladda batteriet?
2. När jag väl ska ladda batteriet – är det då en svår process, är det lättillgängligt, tar det lång tid?
3. Finns det något som kan hjälpa mig med att planera en resa med min elbil på bästa sätt?

Låt oss kika på sträckan först. Dagens elbilar är fullt rustade till att kunna ersätta bensin- och dieselbilar när det gäller långa sträckor. Precis som att du ibland behöver stanna för att tanka bensin eller diesel, ja så kommer du också behöva svänga in på en laddstation för din elbil.

Hur ofta du behöver göra det beror på olika faktorer, såsom bilmodell, hastighet, väderförhållanden och batteriets skick. Du kommer säkert uppleva att laddningen inte tar upp onödig tid av resan, då alla som kör långa sträckor behöver matpauser, fikapauser, sovpauser och “låt-oss-kolla-in-den-där-sevärdheten-när-vi-ändå-är-här” pauser.

När du är ute på tur finns det idag på många ställen i världen publika laddpunkter där du kan ladda en elbil. Många av dessa laddpunkter erbjuder oftast också snabbladdning, där det kan gå oväntat snabbt att ladda bilen till 100%.

Och sist, men inte minst – ladda ner en app när du ska börja planera din resa med elbilen. I många appar kan du oftast knappa in vilka platser du ska åka mellan, vilken bilmodell du har samt hur mycket procent det är på batteriet innan avgång.

Baserat på denna information får du då en karta över de laddningsstationer du bör stanna på längs vägen, samt tips på den mest optimala körstilen för att ut mest möjligt av batteriet i din elbil.

Planering är A och O

Som du kan se grundar sig mycket i en bra planering och inte att förglömma – en avslappnad attityd. Semestern börjar så fort vi sätter oss i bilen och allt som händer längs vägen är en del av upplevelsen. Att resa med en elbil är på många sätt som att resa med vilken som helst bil – med en elbil gör du dessutom planeten en stor tjänst.’