Vattenfall avbryter vindkraftsparken Norfolk Boreas i Storbritannien. Det framgår av det statliga företagets halvårsrapport som presenteras idag. Vattenfall har i och med det förlorat åtskilliga miljarder på det storslagna projektet – och redovisar plötsligt förlust.

137 gigantiska vindkraftsturbiner placerade ute i havet utanför brittiska Norfolk – nästan halvvägs till Nederländerna. En kapacitet på omkring två gigawatt, tillräckligt för att förse en och en halv miljon brittiska hushåll med el.

Det var åtminstone planen.

Karta

Men nu blir det ingenting av de storslagna vindkraftsplanerna. Vattenfall avbryter vindkraftsprojektet, skriver bolaget i sin senaste halvårsrapport.

Det svenska energibolaget skyller på ”utmanande marknadsförutsättningar”. Att bygga de stora turbinerna mitt ute i havet beräknas bli betydligt dyrare än tidigare projekterat.

Förlorar miljarder

Men att avbryta stora infrastrukturprojekt är inte heller billigt. De hittills gjorda investeringarna är i det här fallet pengar i sjön. Nästan bokstavligt talat.

2021 gjorde Vattenfall, mycket tack vare de höga elpriserna, en ”supervinst”. 48 miljarder kronor. Ägaren staten kunde plocka ut över 20 miljarder av den vinsten i utdelningar.

LÄS MER: Vattenfall gör miljardvinst i elkrisen

Endast två år senare har samma företag plötsligt röda siffror. Andra kvartalet i år är förlusten närmare fem miljarder kronor.

Anledningen framgår av halvårsrapporten; ”nedskrivning av vindkraft i Norfolk, Storbritannien”. 5,5 miljarder kronor.

Minskade vindkraftsintäkter

Men vindkraften skapar fler bekymmer i Vattenfalls resultaträkning än den stoppade vindkraftsparken. Företagets övriga vindkraftsparker ger nämligen sämre intäkter än för ett år sedan.

Faktum är att vindkraftsintäkterna årets sex första månader nästan halverats jämfört med samma period förra året. 3,4 istället för 6,7 miljarder.

Det blir inte bättre av att elpriserna totalt sett minskat, vilket leder till lägre intäkter även från kärnkraften och vattenkraften.

Kärnkraftsfond räddar

Vattenfalls resultaträkning hade kunnat se ännu dystrare ut, om det inte vore för den så kallade kärnavfallsfonden. Varje år betalar de energibolag som äger kärnkraft in pengar till en fond som finansierar hanteringen av utbränt kärnbränsle.

Första halvåret i år har värdeutvecklingen på den fonden varit oväntat bra, och Vattenfall har därför fått utdelning på sina investerade kärnkraftspengar – nästan 1,6 miljarder kronor.

Det gör att Vattenfalls förlust blir något lägre än den annars hade blivit.

Missa inte vår vindkraftsgranksning

I slutet av 2021 publicerade Samnytt en omfattande granskning av vindkraften i Sverige. Se del 1 nedan.