Den misstänkte bombmannen jagas nu i hela Sverige för sprängningen på Östra Husargatan i Göteborg där 16 personer skadades, varav fyra allvarligt.

Enligt kammaråklagare Maria Thorell, som leder förundersökningen, finns det ingen annan misstänkt i ärendet. Den misstänkte är, som Samnytt tidigare berättat, 55-årige Mark Lorentzon, en migrant från Polen som tidigare hette Maciej Gumkowski men bytte till ett mer svenskklingande namn i vuxen ålder. Lorentzon är anhållen i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Då han ännu inte begärts häktad är Lorentzon inte efterlyst internationellt. Åklagaren vill heller inte kommentera om Lorentzon tros ha lämnat landet. Enligt polisen bedöms det dock inte som sannolikt, uppger Expressen.

– Det pågår ett omfattande polisarbete med inre och yttre spaningsarbete. Det är klart att man kanske kan simma över till Danmark men allting är kontrollerat i dag. Han är ju efterlyst i våra system, så skulle han sätta sig på ett flyg skulle det plinga till i våra datorer, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisregion Väst.

Lorentzon bodde själv i huset, i en lägenhet skriven på hans mamma. Vittnen uppger att de sett honom lämna platsen i samband med dådet. Han är efterlyst i hela landet men polisen fokuserar fortfarande sitt sökande på Göteborgsområdet.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

LÄS ÄVEN: Jagade bombmannen invandrade till Sverige

Skulle vräkas samma dag som byggnaden sprängdes

Fastighetsägaren har sedan ett par månader försökt få Lorentzon vräkt från lägenheten. Enligt Kronofogdemyndigheten fattades beslut om avhysning i slutet av juni. Vräkningen skulle verkställas samma dag som explosionen ägde rum. Den var planerad till klockan 9 på tisdagsmorgonen, sprängladdningen detonerade strax innan klockan 5 samma morgon.

Den misstänkte bombmannen åtalades för ett flertal brott bara någon vecka innan sprängningen, bland annat för att ha ofredat en myndighetschef. Bakgrunden till detta uppges vara att Lorentzon inte accepterat pandemirestriktionerna på äldreboendet där hans mor bodde. Bland annat uppges han ha ”skrikit” och ”trakasserat personalen” på boendet samt ha förföljt boendets chef.

LÄS ÄVEN: Han jagas för bomben i Göteborg

Ytterligare bombhot

I torsdags gjorde polisen ett tillslag vid det äldreboende Lorentzons mor nu bor på. En husrannsakan genomfördes under flera timmar i en lägenhet tillhörande en vän till Lorentzon. Samtidigt som den insatsen pågick inkom larm om överhängande fara och explosionsrisk vid en vårdcentral i Olivedal i centrala Göteborg.

Platsen spärrades av och personal och barn på en närliggande förskola evakuerades. Polisens bombskydd säkrade området. Inga farliga föremål hittades och sedan inga andra tecken på att hotet skulle realiseras heller upptäcktes blåstes insatsen av.

LÄS ÄVEN: NOLL bombdåd i Västsverige 2021 uppklarade

“Nog förhållandevis tryggt att röra sig på stan”

Polisen har i efterhand bekräftat att hotet mot vårdcentralen har en koppling till sprängningen i Annedal och att den misstänkte uttalat hot om ytterligare bombattacker. Även kammaråklagare Thorell varnar för Lorenzons volatila personlighet.

– Om man är misstänkt för ett sådant här brott antas det ligga i brottslighetens natur att det finns risk för fortsatt brottslig verksamhet, säger hon.

– Allmänheten ska alltid vara vaksam på saker runt omkring. Men i allmänhet är vi så mycket poliser ute i samband med de här händelserna, så det är nog förhållandevis tryggt att röra sig på stan, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen till SvD.

Polisens utredare beskriver Lorentzon som ”haveristisk” och han uppges ha drivit flera rättsliga processer mot myndigheter på senare tid. Allmänheten uppmanas att ringa 114 14 med information som kan leda till att Lorentzon grips.