Dansk folkepartis partiledare Morten Messerschmidt har delgetts misstanke om brott mot den så kallade rasismparagrafen, en dansk motsvarighet till hets mot folkgrupp. Anledningen är att han postat ett mångkulturfientligt inlägg i sociala medier.

“Massvåldtäkter. Grov misshandel. Otrygghet. Tvångsäktenskap. Kvinnoförtryck. Gängkriminalitet. Det är vad ett mångetniskt samhälle har att erbjuda.”

Det är i februari 2001 som Dansk folkepartis ungdomsförbund (DFU) tar fram en valaffisch som uttrycker ungdomsförbundets motstånd mot invandring. Affischen trycks bland annat i Studiemagasinet.

Faksimil

Annonsen pekar inte ut någon specifik etnisk, nationell eller religiös folkgrupp, men har bland annat en bild på ett par islamister.

Olaga rasism

Fyra medlemmar i DFU, bland dem då 22-årige Morten Messerschmidt, döms hösten 2002 för brott mot den danska så kallade rasismparagrafen. Påföljden blir sju dagars villkorlig dom. I nästa instans skärps straffet till fjorton dagars villkorlig dom. Studiemagasinets redaktörer döms även de till böter.

I samband med rättsprocessen uppstår en debatt i Danmark kring huruvida den typ av affischer som Messerschmidt och hans partikamrater tagit fram bör vara olagliga eller inte. Uppståndelsen hjälper i alla fall Dansk folkeparti att gå kraftigt framåt i valet 2001.

I oktober förra året, mer än 20 år efter rasismdomen vunnit laga kraft, postar Messerschmidt, som hunnit bli partiledare för Dansk folkeparti, återigen valaffischen från 2001 på sitt X-konto.

Faksimil

“Jag dömdes 2002 för att påpeka det uppenbara… Idag kan alla tydligt se, vi hade rätt”, skriver han.

Och nu har partiledaren alltså återigen delgetts misstanke om brott för sitt förakt mot mångkulturen, på grund av det nygamla inlägget.

– Vi har Hamas-anhängare som går runt på våra gator och undersökningar som visar att en tredjedel av de muslimer bor här stöder Hamas, men det polisen bekymrar sig för är att en sådan som jag påpekar det, säger Morten Messerschmidt med anledning av brottsmisstanken.