På onsdagsmorgonen meddelade Norges statsminister, socialdemokraten Jonas Gahr Støre, att man erkänner Palestina som stat – ett besked som resulterade i att Israel kallar hem sina diplomater från landet. Under onsdagen väntas fler europeiska länder följa Norges exempel.

Kort efter valet 2014 tog regeringen Löfven det kontroversiella och starkt kritiserade beslutet att Sverige, med dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) i spetsen, som första EU-land erkänner staten Palestina.

Tio år senare, och i kölvattnet av Hamas terrorattack i oktober i fjol, beslutar nu alltså Norge att följa efter.

– Palestina har en grundläggande rätt till en självständig stat, sa Jonas Gahr Støre på en pressträff.

Enligt den norske statsministern är målet att uppnå en politisk sammanhållen palestinsk stat som utgår från den palestinska myndigheten. Han uppgav också att man tror att en tvåstatslösning ligger i Israels bästa intresse.

Fler länder följer

Samtidigt meddelar även Irland och Spanien att man också avser erkänna en palestinsk stat, medan Malta och Slovenien indikerar att man kan följa efter.

Beskedet har väckt ilska i Israel och landet har kallat hem diplomater från Norge och Irland.

– I dag sänder jag ett skarpt besked till Irland och Norge. Israel kommer inte att låta detta passera i det tysta. Jag har beslutat att de israeliska ambassadörerna i Dublin och Oslo ska skickas hem för ytterligare samråd, säger Israels utrikesminister Israel Katz i ett uttalande.

Varning för konsekvenser

Israel har varnat för att erkännanden av Palestina kommer leda till ökad extremism och instabilitet – något som författaren Salman Rushdie håller med om:

LÄS ÄVEN: Antalet döda kvinnor och barn i Gaza skrivs ned kraftigt