Uppgifter om en kraftig höjning av den avgift som Sverige betalar in till EU varje år har cirkulerat under minst ett års tid. Nu har ett konkret förslag från EU-kommissionen kommit som bekräftar uppgifterna. 15 miljarder mer om året vill Bryssel att de svenska skattebetalarna betalar in till det federala projektet.
Sverige betalar idag cirka 40 miljarder i EU-avgift. Om EU-kommissionens förslag blir verklighet höjs avgiften till 55 miljarder kronor, vilket utgör en 35-procentig ökning. Sverige är redan idag en av de största nettoinbetalarna till EU och får endast tillbaka 1 en av 3 inbetalda kronor i form av olika EU-stöd. Sverige betalar också bland de högsta avgifterna räknat per capita.
LÄS MER: Chocknota från EU: Sveriges medlemsavgift kan höjas med 16 miljarder
Flertalet svenska partier uppger att man motsätter sig en sådan höjning men inom JÖK-regeringen råder splittring. Medan de formella regeringspartierna S och MP är emot anser stödpartierna C och L att höjningen är acceptabel. Även Fi, som idag har en representant i EU-parlamentet, är positiva till höjningen.
En vattendelare går mellan de som vill bibehålla EU:s budget på samma nivå även efter att Storbritannien lämnar och de som menar att budgeten rimligen måste minska om antalet medlemsländer minskar, så som den ökat när nya länder anslutit sig. Den senare hållningen intar bland annat SD.
LÄS MER: Stor folklig majoritet för svenskt veto mot höjd EU-avgift
Enligt idag gällande regler kan Sverige lägga in ett veto mot höjd EU-avgift. Om det i slutänden blir så att Sverige använder sig av det verktyget eller accepterar en större höjning är oklart. Många befarar att regeringen inte kommer att våga använda veto-verktyget och har inte ens nämnt det som ett alternativ.
När Sifo för ett knappt år sedan, i samband med att uppgifter om en kraftig avgiftshöjning började cirkulera, pejlade svenskarnas inställning i frågan, svarade en stor majoritet att Sverige bör lägga in sitt veto. Utan veto står hoppet för svenskt vidkommande till att en majoritet av EU-parlamentet röstar nej till höjningarna.
Avgiftshöjningarna är tänkta att träda i kraft från och med 2021 då en ny budgetperiod inleds. Totalt vill EU-kommissionen att EU:s budget ska öka med 110 miljarder kronor.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.