I en gemensam debattartikel riktar flera tunga forskare hård kritik mot projekt som Hybrit och H2 Green Steel vilka man menar inte alls är särskilt gröna som det påstås.

Det är i en debattartikel i tidskriften Ekonomisk debatt som Christian Sandström, biträdande professor vid Handelshögskolan i Jönköping, professor Magnus Henrekson vid Institutet för Näringslivsforskning och forskningsassistent Carl Alm på Ratio hävdar att satsningarna Hybrit och H2 Green Steel är ”miljönationalism”. Det fossilfria stålet sägs minska Sveriges klimatpåverkan men leder till större utsläpp på europeisk och global nivå.

– Sverige kan kanske framstå som duktigt i en internationell jämförelse och de inblandade företagen får en massa beröm, men för klimatet vore det betydligt bättre att låta bli, säger Christian Sandström till SvD.

Kritiken går ut på att de enorma mängder el som krävs för att producera vätgasen som i sin tur ska användas för att tillverka fossilfritt stål, skulle göra mer nytta ifall den i stället exporterades. I länder som Tyskland och Polen skulle el från svensk vindkraft kunna ersätta kolkraft, menar trion.

LÄS ÄVEN: PROGNOS: ”Grön” industri kommer att sluka ALL el

Man hänvisar till siffror som visar att den el som ska användas bara i Hybrit skulle kunna konkurrera ut kolkraft som motsvarar 15 miljoner ton koldioxid per år.

Man ifrågasätter också om så kallade gröna jobb verkligen är netto positivt för ekonomin och ställer de jobb som kan skapas vid H2 Green Steel i Boden mot de negativa konsekvenserna för näringslivet i södra Sverige om satsningarna leder till omfattande elbrist.

EU-miljarder

Kritik framförs även mot att EU bestämt sig för att pumpa in miljardbelopp på vätgasteknik, trots att det enligt trion finns lite bevis för att det verkligen är det bästa för klimatet.

Större statliga satsningar på enskilda teknologier eller samhällsproblem är emellertid förknippade med såväl tekniska som kommersiella risker. Det finns flera samtida exempel på detta såsom stora satsningar på etanolbilar under 2000-talet.