Skånska Höganäs kommuns beslut att ställa in årets högtidlighållande av Förintelsens minnesdag har väckt reaktioner. Ännu starkare är dessa när man fått höra kommunledningens motivering till beslutet.

Den 27 januari högtidlighålls under namnet Förintelsens minnesdag enligt påbud från FN internationellt den dag då de tyska nationalsocialisternas koncentrationsläger i polska Auschwitz befriades av de Allierade.

I år beslöt emellertid Höganäs kommun att ställa in evenemanget. Detta med hänvisning till att man inte vill ta ställning mellan den demokratiska judiska staten Israel och den ‘palestinska’ antisemitiska terrororganisationen Hamas.

– Konflikten som pågår gör att det kan uppfattas som att kommunen tar ställning eller väljer sida, säger förvaltningschefen Anneli Sjöborg i en kommentar till Dagen som motivering till varför man beslöt ställa in minnesceremonin.

Kunde ha retat upp migranter från Mellanöstern

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Kommuner runtom i landet uppmärksammar varje år Förintelsens minnesdag med exempelvis tal, konserter, fackeltåg, ljuständning och/eller biblioteksutställningar, så även Höganäs. Men i år valde man alltså att ställa in alla arrangemang.

Detta därför att man har många invånare med rötter i den muslimska Mellanöstern och inte vill associeras med Israel i kampen mot Hamas. Sjöborg är tydlig med att beslutet till stor del beror på att man är rädd för att drabbas av muslimskt våld och terror.

– Vi vill inte ha sex till tio väktare på våra evenemang, konstaterar hon krasst.

Det är vad polisens tillståndsmyndighet bedömt skulle vara nödvändigt för att skydda deltagare och besökare mot det muslimska våldet om kommunen som tidigare år uppmärksammat Förintelsens minnesdag med ett arrangemang. Hotbilden mot kommunens politiker och tjänstemän skulle även öka generellt och under en längre tid, befarar man.

Vill inte “favorisera” Israel framför Hamas

Péter Kovács (M) är kommunfullmäktiges ordförande i Höganäs. Han delar åsikten att man inte ska “favorisera” någon av parterna i kriget, demokratin Israel eller terrorgruppen Hamas.

– Det kan finnas en risk att man förknippar en sådan här minnesdag med favorisering av någon i den rådande konflikten mellan Israel och Palestina.

Han bekräftar också att det är förenat med stora säkerhetsrisker att uppfattas som om man ställer sig på Israels sida.

– I den kontakt som vi haft med polisen uppger de att vi är i ett helt annat säkerhetstillstånd nu. Vi lever i en ny värld, med nya hot mot oss. Vi måste börja tänka på hur vi ska acklimatisera oss till detta.

Det är för dyrt menar Kovacs att anlita de säkerhetsvakter som skulle behövas för att skydda politiker, tjänstemän och övriga kommuninvånare mot hotet från kommunens invandrade Hamas-anhängare.

Att högtidlighålla Förintelsens minnesdag skulle enligt kommunfullmäktigeordföranden också “skicka signaler” till dessa grupper “som skulle kunna skapa en känsla av otrygghet” hos kommunens övriga invånare.

Kan ställas in även kommande år

Kovacs tycker inte personligen att man ska koppla samman Förintelsens minnesdag med det som händer i Mellanöstern just nu, men menar att det är svårt att kommunicera till vissa grupper.

– Jag har förståelse för att det skulle kunna finnas folk, särskilt palestinier, som kan uppfatta det så. Under rådande omständigheter får vi acklimatisera oss till läget i världen och ta det försiktigt.

Hur länge denna försiktighet ska iakttas kan Kovacs inte svara exakt på, men tror att det kan handla om flera år.

– Jag tror och hoppas att vi inte är i det här läget om ett eller två år. Då kan vi kanske uppmärksamma det [Förintelsens minnesdag] mer öppet.