På torsdagen meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen nu öppnar för att se över frågan om koranbränningar i Sverige. På sociala medier har partiet fått hård kritik och två av moderaternas erfarna riksdagsledamöter rycker ut i försök att tydliggöra. Det handlar inte om att försämra yttrandefriheten – “att däremot säkerställa ordning vid manifestationer är klokt förstås”, skriver Lars Beckman (M).

Både åklagare och domstolar har gång på gång meddelat att det är fullt tillåtet att bränna muslimernas heliga bok i hela landet. Så sent som i juni meddelade kammarrätten att Polismyndigheten inte får neka någon koranbränning med hänvisning till generell hotbild.

Detta efter att Polismyndigheten och Säkerhetspolisen själva tog sig friheten att inskränka yttrandefriheten med hänvisning till hotbilden som uppstår när muslimer blir kränkta. Samtidigt har även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan varit tydlig mot den svenska regeringen – “inget Nato så länge min heliga bok bränns”.

Efter att Polismyndigheten fått bakläxa av domstolar ger sig plötsligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) in i ärendet. Han meddelar att regeringen tar över och måste “analysera” det rättsliga läget.

– Vi tar nu ett ordentligt grepp om detta. Vi gör det i ljuset av det allvarliga säkerhetsläget, säger Strömmer till SR.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

LÄS ÄVEN: Regeringen viker sig: Öppnar för förbud mot koranbränning

Vidare framför Strömmer att Säpo sagt att Sverige har blivit ett mer prioriterat mål för terrorattentat – men trots detta påstående har den officiella terrorhotnivån inte har ändrats.

I en ny intervju med Svenska Dagbladet säger Strömmer att regeringen “överväger åtgärder för att värna medborgarnas trygghet”.

Gunnar Strömmer. Foto: Moderaterna

“Rysk påverkan”

Strömmer framför att situationen med koranbränningar i Sverige måste “analyseras” eftersom att muslimer blir ilskna i andra länder men även för att det påstås ha skett en “påtaglig uppgång av rysk informationspåverkan”.

– Koranbränningen förra veckan har genererat hot mot vår inre säkerhet. Dels stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad, dels en påtaglig uppgång av rysk informationspåverkan, säger Strömmer till SvD.

M-toppar rycker ut i försvar

Lars Beckman, moderat riksdagsledamot, skriver på Twitter att Moderaterna aldrig kommer tillåta en försämring av yttrandefriheten i Sverige. Han skriver även en M-ledd regering inte kommer att lägga fram förslag i den riktningen. Men där slutar det inte.

LÄS ÄVEN: M-topp skrev att svenskar byggt Sveriges välstånd – backar efter vänsterkritik

Beckman byter plötsligt spår och skriver, “Att däremot säkerställa ordning vid manifestationer är klokt förstås”. Han kommer nu in på frågan om ordningslagen och just det som Polismyndigheten vill och har försökt att göra.

Polismyndigheten vill kunna vägra demonstration eller lägga den på en avskild plats – i exempelvis industriområden eller vid rastplatser, vilket varit fallet flera gånger för politikern Rasmus Paludan. Detta för att myndigheten ska kunna upprätthålla vad man menar är ordning och säkerhet.

Inskränk yttrandefrihet – “förebygger kravaller”

Även Lars Beckmans partikamrat och riksdagskollega Jan Ericson (M) rycker ut. Enligt Ericson var hans kollega Gunnar Strömmer “tydlig i media med att det inte finns några tankar att göra ändringar”.

Men det var inte riktigt vad justitieministern meddelade. Strömmer meddelade att regeringen har tagit ett eget intiativ för att plötsligt “analysera det rättsliga läget” trots att domstolarna sagt sitt.

– Det är klart att vi måste analysera rättsläget i ljuset av vårens händelser, sa Gunnar Strömmer till Aftonbladet.

Ericson får kritik för att glida på sanningen i sitt försvar Strömmers uttalande. Då svarar Ericson att han anser att polisen bör få utökade befogenheter genom ordningslagen eftersom “det förebygger anarki och kravaller”.

En annan person framför att “analysera ordningslagen” kan innebära utökade möjligheter för polisen att därmed inskränka yttrandefriheten. Ericson svarar att polisen ska kunna styra i vilka delar av landet och när det finns yttrandefrihet. Men att det “aldrig kan inskränka yttrandefriheten”.

LÄS ÄVEN: Myndighet för integration av IS-terrorister: Ändra lagen för att förbjuda koranbränningar