Appen är ett spel där man under fem dagar får följa en karaktär och uppleva den rasism, fördomar och diskriminering denne utsätts för.
– Barn och unga använder sig av digital media och har alltid en telefon i fickan. Det här är ett sätt att nå dem i de här viktiga ämnena, att göra det på deras sätt, säger Aygül Kabaca från Mångkulturellt centrum.
Appen Reality Check har tagits fram av Mångkulturellt centrum, Teskedsorden, Anna-Lindh stiftelsens Svenska nätverk och med stöd från MUCF samt Arvsfonden och är den första i sitt slag. Projektet lanserades redan 2016 och utsågs i december 2018 till Årets initiativ. Förhoppningen är att den ska utmana fördomar och normer bland ungdomar i åldern 13-19 år.
Under spelets gång kommer spelaren även få pop-up fönster med fakta om allt från Sveriges rasistiska historia till tips om vad en kan göra för att motverka rasism och annat intressant som kan hjälpa oss att förstå rasismens mekanismer. Vi vill att när användaren har spelat klart ska känna att hen har ett första hjälpen-kit redo för att kunna se och förstå vardagsrasism samt kunna ingripa när det behövs.
Innehållet i spelet knyter an till skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag genom att hjälpa elever att träna abstrakt och kritiskt tänkande, samt att koppla det till praktisk handling. En kostnadsfri lärarhandledning medföljer appen.
Elever på Af Chapmangymnasiet i Karlskrona har varit en av tre utvalda skolor som fått vara med och utvärdera appen.
– I appen kan man se hur folk som faktiskt blir utsatta för rasism känner. Man får en inblick i att det finns människor som ställer dumma frågor och agerar dumt, säger Alma Hörsing som går andra året på Af Chapmangymnasiet.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.