En undersökning som Sida, styrelsen för internationellt samarbete, beställt av Kantar Sifo visar att biståndsviljan har minskat kraftigt bland svenskarna. Minskningen av stödet gäller bistånd till andra länder generellt men också den stora summan skattepengar vi skänker idag. Tidigare socialdemokratiska politikern Carin Jämtin är Sidas generaldirektör – och hittar på egna anledningar till varför svenskarna tycker som de gör.

– Det är en tydlig minskning, samtidigt är viljan att Sverige ska vara med och bidra i världen fortsatt hög. 75 procent av de svarande tycker att Sverige ska jobba med bistånd i världen men biståndsviljan har gått kraftigt ned, det har den gjort, säger Sidas generaldirektör tillika tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Carin Jämtin till SR.

I den senaste mätningen tycker 37,5 procent av de 1 500 svarande att biståndet bör minska eller slopas helt. Förra året tyckte 27 procent samma sak. Kvinnor är mer positiva till bistånd än män.

Jämtin hittar på en egen orsak till den minskade biståndsviljan

Undersökningen har utförts en gång om året i 45 år och i år tycker fler än någonsin tidigare att Sverige har nog med egna problem som borde prioriteras före bistånd till andra länder.

Carin Jämtin hävdar dock att det beror på ”oro i världen”.

– Man känner sig tveksam till vad lilla Sverige verkligen kan göra för skillnad med biståndet, säger hon.

Hon menar att vi varit ”bra” på att vilja betala mycket skattepengar i bistånd.

– Svenskar har traditionellt varit väldigt bra på att både vilja ha ett högt bistånd, och det visar ju vår mätning att man fortfarande vill, och ge mycket pengar till frivilligsektorn.