Sverige kommer inte säga nej till amerikanska kärnvapen i Sverige. Det framkommer under eftermiddagens debatt i riksdagen om militäravtalet med USA – det så kallade DCA-avtalet.
Framåt kvällen kommer riksdagspolitikerna rösta om det omdiskuterade “Defence cooperation agreement” med USA. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är då de enda partier som röstar nej.
De båda partierna har försökt bordlägga frågan med hänvisning till att USA-avtalet inskränker fri- och rättigheter i Sverige. Sådana frihetsinskränkande lagar kan nämligen tillfälligt stoppas av endast en sjättedel av riksdagens 349 ledamöter.
Men den V-reservation för att försöka skjuta upp beslutet som både V och MP ställer sig bakom saknar minst sjutton mandat för att kunna lägga krokben för militärplanerna. V och MP har helt enkelt för få riksdagsplatser.
Socialdemokratiskt bifall
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Förra veckan skrev den socialdemokratiska riksdagsledamoten Annika Strandhäll tillsammans med partikollegan Sara Kukka-Salam en debattartikel i Aftonbladet som kräver att militäravtalet görs om.
Det gjorde att DCA-kritiska röster fick hopp om att avtalet kan komma att stoppas. Att Partiet med stort P i sista stund skulle ändra sig.
LÄS ÄVEN: Sveriges fredsråd: ”SD och S har förrått Sverige”
Men när Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman Peter Hultqvist under tisdagseftermiddagen äntrar riksdagens talarstol står det klart att partiet står bakom militäravtalet. Den vapenvägrande före detta försvarsministern ser det som en nödvändighet för att försvara Sverige från ett ryskt angrepp.
– Utgången av det här kriget kommer vara avgörande för kommande generationers livsvillkor, säger han syftandes på kriget i Ukraina.
– De demokratiska länderna måste i den tid vi lever i, och de stora utmaningar vi har, hålla ihop och stödja varandra.
“Den regelbaserade ordningen”
Debatten om DCA-avtalet inleds emellertid av en annan riksdagspolitiker som inte gjort lumpen – Sverigedemokraternas Aron Emilsson. Han pratar om hur Ryssland hotar “den regelbaserade ordningen” – även känd som den liberala internationella ordningen – och om hur ryssarna begår övergrepp i Ukraina.
LÄS ÄVEN: Riksdagspolitikerna som gjort lumpen – hela listan
– Varje dag kan vi bevittna hur Ryssland begår krigsbrott i Ukraina, hur man på ockuperad mark begår massakrer mot civila, hur man genomför tvångsförflyttningar, hur man kidnappar barn i syfte att utota den ukrainska nationen, språket och identiteten, säger Emilsson.
– Det är det här vi måste förhindra också sker här, lägger han till.
LÄS ÄVEN: SD: ”Rysk desinformation” vara emot kärnvapen i Sverige
SD-ledamoten konstaterar att det finns ett “stort engagemang” kring frågan om DCA-avtalet, och passar på att inflika:
– Bland det här ser vi desinformation om DCA-avtalet orkestrerad av regimen i Kreml.
Amerikansk straffrihet
Under debatten i kammaren leds kampen mot DCA av miljöpartisten Emma Berginger och vänsterpartisten Håkan Svenneling.
– Vi ger upp vårt eget territorium och vår egen lagstiftning för ett annat land, hävdar Svenneling.
Han ifrågasätter att Sverige ingår ett avtal som ger USA särskilda rättigheter i Sverige som inte andra Nato-länder har, och att amerikansk personal stationerad i Sverige inte fullt ut underställs svensk lag.
V-politikern frågar sig därefter vad som händer om en amerikansk soldat misstänks för en krogmisshandel, våldtäkt eller sexköp i Sverige och det svenska rättssystemet inte kan utreda det brottet.
– På global nivå leder det här till straffrihet för amerikanska soldater, befarar han och varnar för ett amerikanskt “parallellsamhälle” i Sverige.
Kärnvapen i Sverige
Men den mest brännande punkten under hela debatten är frågan om amerikanska kärnvapen på svensk mark. Såväl Danmark, Norge som Finland har klausuler i sina DCA-avtal syftandes till att värna sin kärnvapenfrihet.
Sverige har hoppat över att införa ett sådant undantag.
– En lagstiftning som förbjuder kärnvapen på svenskt territorium i såväl fred som krig är en tydlig garant, både gentemot svenska folket och mot våra allierade, menar Berginger under debatten.
Men Peter Hultqvist tror inte att USA kommer placera kärnvapen i Sverige när avtalet träder i kraft.
– Några sådana krav finns inte och har inte funnits, säger det tidigare S-statsrådet och tillägger senare:
– Under alla dessa år har jag aldrig deltagit i samtal där någon krävt att Sverige ska ha kärnvapen. Jag har aldrig varit med om just detta, och jag tror inte jag behöver vara med om det heller.
LÄS ÄVEN: Här hamnar USA:s militärbaser i Sverige
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.