(OBS! Patrik Thorén har efter att denna artikel skrevs friats från alla misstankar. Läs mer HÄR.)

Samnytt har tidigare rapporterat att den 46-årige tidigare miljöpartisten men idag sverigedemokratiske lokalpolitikern Patrik Thorén i Svenljunga gripits, anhållits och häktats som skäligen misstänkt för mord på sin fru. Nu stärks misstankarna och Thorén omhäktas som misstänkt på sannolika skäl.

Dödsfallet inträffade den 3 september och utreddes till att börja med inte som något brott. Men efterhand framkom uppgifter som pekade mot att kvinnan bragts om livet och att maken, den tidigare miljöpartisten Patrik Thorén, idag med flera tunga lokaluppdrag för SD, var gärningspersonen.

Den 7 september greps Thorén av polis och anhölls samma dag efter att ha förhörts om händelsen. Den 10 september häktades han som skäligen misstänkt – den lägre misstankegraden – för mord.

Omhäktas på sannolika skäl

Åklagaren hade inför häktningsförhandlingen yrkat att Thorén skulle häktas på den högre misstankegraden ”sannolika skäl” men domstolen tyckte annorlunda. Nu har emellertid misstankarna stärkts och när Thorén nu en vecka senare omhäktas sker det på sannolika skäl.

– Polisen har jobbat väldigt hårt den gångna veckan för att kunna pressa upp misstankegraden från skälig misstanke till sannolika skäl, sade åklagare Olof Sahlgren i en kommentar till BT efter att förhandlingen i Borås tingsrätt avslutats.

Enligt Sahlgren är det framför allt ny teknisk bevisning som presenterats för tingsrätten som stärker misstankarna mot Thorén. Sannolikt behöver häktningen förlängas ytterligare innan utredningen är klar så att man kan gå vidare till åtal.

LÄS MER: AVSLÖJAR: SD-politikern Patrik Thorén häktad för mord

Avstängd från politiska uppdrag

Thorén är sedan Sverigedemokraterna fick kännedom om situationen avstängd från sina uppdrag och den lokala ledningen säger till media att man följer utvecklingen i brottsutredningen och kommer att agera mot Thorén ”i enlighet med vår interna arbetsordning”.

Den tidigare ostraffade Thorén, vars häktning nu förlängs med två veckor, fortsätter att förneka brott. Han har samtidigt medgett att han har svårt att minnas vad som hände vid tidpunkten för dödsfallet. Det är känt att äktenskapet varit stormigt och ”problematiskt”.

(OBS! Patrik Thorén har efter att denna artikel skrevs friats från alla misstankar. Läs mer HÄR.)