På onsdagen tog regeringen emot ett delbetänkande från Miniminivåutredningen där det bland annat föreslås att skyddsbehövande endast ska få tidsbegränsade uppehållstillstånd och att möjligheten till permanenta uppehållstillstånd tas bort för vissa grupper.

I oktober 2023 gav regeringen och Sverigedemokraterna den särskilda utredaren Josephine Boswell i uppdrag att se över regelverket för beviljande av asyl och förfarandet för prövningen av en asylansökan. Förslag skulle också ges till författningsändringar och andra åtgärder som syftar till att så långt det är rättsligt möjligt begränsa bland annat asylsökandes rättigheter genom att anpassa regelverket till miniminivån enligt EU-rätten.

LÄS ÄVEN: Antalet utrikes födda i Sverige på ny rekordnivå

I uppdraget ingår även att se hur möjligheten att beviljas permanent uppehållstillstånd ska utmönstras för vissa utlänningar och under vilka förutsättningar permanenta uppehållstillstånd som har beviljats vissa utlänningar ska kunna ändras.

Utredningen har också haft i uppdrag att analysera möjligheten att neka prövning av asylansökningar i fler situationer, om de kan förklaras som uppenbart ogrundade, samt hur svensk rätt bör anpassas till EU:s migrations- och asylpakt i de delar som rör rättslig rådgivning samt rättsligt bistånd och biträde.

Valet 2026 närmar sig

Med ett drygt år kvar till nästa val, och de nya medborgarskapen fortsätter att delas ut i en oförminskad takt, är Miniminivåutredningen just endast en utredning med förslag som föreslås träda i kraft nästa sommar.

Utredningen föreslår att endast tidsbegränsade uppehållstillstånd ska kunna beviljas för bland annat flyktingar, alternativt skyddsbehövande och kvotflyktingar.

Foto: Andreas Faessler, CC BY-SA 3.0

LÄS ÄVEN: Partiledaren sågar regeringen: “Sverige behöver en omstart”

Ett annat förslag är att det ska vara möjligt att avvisa en asylansökan i fler fall än vad som är möjligt i dag och att det inte ska finnas några uttryckliga förbud mot att avvisa en asylansökan om det finns ett säkert tredje land som sökanden kan sändas till, även om det gäller exempelvis familjeanknytning eller särskild anknytning till Sverige.

Ännu ett förslag är att asylsökande ska ha rätt till kostnadsfri rättslig rådgivning genom att de får ett offentligt biträde. Statens ansvar för kostnaden ska samtidigt begränsas.

Tydlig skärpning

Enligt Tidöregeringen innebär förslagen en tydlig skärpning i förhållande till nuvarande regler.

– Regeringen skärper asylinvandringen för att skapa bättre förutsättningar att lösa integrations- och utanförskapsproblemen i samhället. De här förslagen är en viktig pusselbit i det arbetet. Vi kommer nu att analysera förslagen noggrant och därefter skicka ut dem på remiss, säger migrationsminister Johan Forssell (M).

LÄS ÄVEN: Migrationsministern: Sverige kommer vara mångkulturellt