I Ungern börjar man ledsna på den ständiga kritiken som kommer från resten av Europa, framför allt i väst. Det säger den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto i en intervju. Han menar att de oupphörliga attackerna på Ungerns kultur och politiska system försvårar det internationella samarbetet. Just nu märks det i synnerhet avseende Ryssland och Nato.
Tonläget från västeuropeiska länder gentemot Ungern är ofta hätskt. Den politiska ledningen i Budapest, och då i synnerhet Victor Orban, får vanligen finna sig att bli anklagade för att vara auktoritära, använda EU-medel på felaktiga sätt och nu senast att ha ett problematiskt förhållningssätt till Ukrainakonflikten.
LÄS ÄVEN: Ungersk delegation till Sverige i protest mot lögner och falska nyheter
Särskilt svenska politiker har en fäbless för att konstant komma med kritiska inlagor mot Orban och hans Fidesz-parti. Men även finska politiker är ofta inne på liknande spår som sina svenska kollegor. Detta har lett till allvarliga diplomatiska problem i relationen mellan länderna. Något som nu får konsekvenser för både Sverige och Finland avseende de bägge ländernas ansökan till Nato.
LÄS ÄVEN: Riksdagen röstade ja till Nato
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Szijjarto låter också förstå att anledningen till att man ännu inte röstat för att godkänna ansökningarna från Finland och Sverige är just ländernas odiplomatiska hållning i förhållande till Ungern. Man är trött på de nedlåtande kommentarerna om Ungerns inrikespolitik. Dock verkar det som att man ändå planerar att godkänna Finlands ansökan när omröstningen ska ske under nästa vecka medan Sverige fortfarande hänger löst.
Du vet, när finska och svenska politiker ifrågasätter huruvida vårt politiska system är demokratiskt, det är verkligen oacceptabelt, sade Szijjarto.
Både Sverige och Finland valde att ansöka till Nato efter att Ryssland invaderade Ukraina. Processen för Sverige i synnerhet har varit svår eftersom Turkiet obstruerat med att godkänna landets ansökan. Men även Ungern har haft invändningar beroende på svenska politikerns ovilja att upprätthålla goda diplomatiska kontakter med Ungern.
Även om Ungern väntas godkänna Finlands ansökan under omröstningen nästa vecka är det än så länge oklart om man kommer bli mer positivt inställd till ett svenskt medlemskap, skriver Euronews.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.