Tre gånger polisens budget. Det är den samlade kostnaden för brottsligheten mot svenska företag enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Dessutom överväger vart tjugonde företag att lägga ned verksamheten och många har helt slutat att polisanmäla brott.

Enligt Lena Nitz, ansvarig för brotts- och trygghetspolicy på Svenskt Näringsliv, har företagens kostnader för brottsligheten förmodligen underskattats och hon varnar nu för att den kan få långtgående konsekvenser.

– Eftersom bristande officiell statistik saknas utgör rapporten en viktig pusselbit i att få en helhetsbild av dagens brottslighet mot företag. Utan tillförlitlig kunskap blir brottsbekämpningen ineffektiv och beslutsfattare riskerar att underskatta problemen. Många företag upplever också att brottslighet mot företag inte tas på allvar och att näringslivet lämnas själva att lösa det, säger Lena Nitz till Tidningen Näringslivet.

– Politikerna måste ta företagens utsatthet på allvar, annars riskerar konsekvenserna av utvecklingen att bli långtgående för det svenska näringslivet. Det är därför vi vill att Brottsförebyggande Rådet ska få i uppdrag att genomföra kontinuerliga trygghetsundersökningar för företagare.

LÄS ÄVEN: Sverigebilden: Bombdåd det nya normala

I Svenskt Näringslivs rapport Brottslighetens kostnader framgår att 49 procent av företagen drabbats av något brott under det senaste året.

– Det är inte acceptabelt. Företagen spelar en avgörande roll för ett fungerande samhälle. Skadas näringslivet så skadas samhällets motståndskraft för att klara även andra större samhällsutmaningar, konstaterar Lena Nitz.

Slutat anmäla

Ytterligare en konsekvens av situationen är att fem procent uppger att de övervägt att lägga ned delar eller hela verksamheten till följd av brottslighet det senaste året.

De mest vanliga brotten som drabbar företagen är bland annat stöld, skadegörelse och inbrott. Många företag som utsätts upplever samtidigt att polis inte tar utvecklingen på allvar. Dessutom läggs utredningar ned rutinmässigt och leder inte till någon åtgärd alls.

41 procent av företagen har helt slutat att anmäla brott man utsätts för.

LÄS ÄVEN: Näringslivet varnar för förändrad Sverigebild