På onsdagen samlades ett hundratal personer för att inviga namnbytet på busshållplatsen utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Nu går hållplatsen under namnet “Fria Ukrainas plats”.
– Vi vill självfallet skicka ett tydligt budskap till Vladimir Putins regim, säger Anton Fendert (MP).
Namnbytet på busshållplatsen Fyrverkarbacken kommer efter att den intilliggande parken utanför ambassaden, som sedan år 1938 haft namnet Mariebergsparken, fick namnet “Fria Ukrainas plats” i slutet av maj förra året.
LÄS ÄVEN: Namnbyte på svensk park: ”Fria Ukrainas plats”
Anton Fendert (MP), trafikregionråd i staden, berättar för DN att symbolvärdet är stort och att ändringen var en självklarhet för det rödgröna styret trots att namnbyten är väldigt ovanliga.
– Om man ska beskriva vägen till ryska ambassaden så blir det numer att man får kliva av vid Fria Ukrainas plats, säger Fendert (MP) och fortsätter:
– Det viktigaste värdet är att vi visar att vi står solidariska med Ukraina. Men vi vill självfallet även skicka ett tydligt budskap till Vladimir Putins regim.
På plats vid invigningen var även Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk. Han välkomnade namnbytet och kallade det för en solidaritetshandling.
– Små saker, stora saker, allt har betydelse och varje handling sänder ett budskap. Det bidrar till att stärka Ukrainas motståndskraft. I Ukraina är vi alla väl medvetna om Sveriges starka stöd och er solidaritet, säger Andrij Plachotnjuk till DN.
Region Stockholm hoppas att namnbytet ska inspirera andra regioner till liknande initiativ.
DN-chef och flera politiker höll tal
Nedan följer videoklipp från invigningen. Miljöpartiets tidigare riksdagsledamot Lars Ångström var moderator och medarrangör vid invigningen. Han kallade namnbytet för unik Stockholmshistoria.
Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman höll tal på platsen där han bland annat berättade om sitt engagemang i protestesterna utanför ryska ambassaden.
Han framförde även att Ryssland plågar civilbefolkningen i Ukraina. Vidare varnade Wiman för att Putin har både en “dödsdrift” och strategi att “förstöra världen så som vi känner den”.
L-toppen tillika riksdagsledamot Fredrik Malm var en av talarna. Malm tackade för invigningen och fördömde vad han hävdar är ett folkmord i Ukraina.
Även tidigare utbildningsminister Anna Ekström (S) fanns på plats och höll tal.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.