2016, 2017 och 2018 noterades de högsta siffrorna för invandring till Sverige någonsin. Den nya S+MP-regeringen med stöd från C och L aviserar nu att man vill öka invandringen ytterligare.

De restriktioner som efter 2015 års systemkollaps infördes beträffande anhöriginvandring och familjeåterförening tas bort. Det är en del av regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Från och med halvårsskiftet får alla migranter samma obegränsade rätt att ta hit sina släktingar. Även så kallade ensamkommande flyktingbarn som mirakulöst hittat sina föräldrar efter att de fått uppehållstillstånd återfår rätten att ta dem till Sverige.

Migrationsverket hoppas i sin analys på att de återinförda generösare reglerna bara ska innebära en ökning av antalet anhöriginvandrare med ca 8000 personer under en treårsperiod. Myndigheten tonar också ned hur stor tilldragningsfaktor detta kan innebära för nya asylsökare att välja Sverige framför något annat land – cirka 1000 fler asylsökare per år hoppas man att det ska stanna vid.

Henrik Emilsson, som är doktor i internationell migration på Malmö högskola, är inte lika övertygad om att ökningen blir så marginell.

– Familjeåterförening är någonting som är väldigt viktigt för personer som söker asyl. Informationen om vilka länder som har vilka regler sprider sig snabbt och påverkar var man vill söka sig.

I en debatt med SD:s Paula Bieler i SVT Aktuellt på torsdagen sade Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson att “vi kan inte återgå till den situation vi hade 2015”. Det är en formulering som i stort sett alla partier använt sig av i den sentida migrationsdebatten. Men den totala invandringen till Sverige har i kontrast till vad det löftet antyder varit högre samtliga tre år efter 2015.

LÄS MER: Här är invandringen till Sverige 2018: tredje högsta någonsin

Enligt asylrätten och Dublinförordningen ska asyl sökas i första säkra land. Det innebär att ingen som kommer till Sverige genom Europa har rätt att söka asyl här och att migranter saknar rätt att välja i vilket land de vill söka asyl.

I Sverige behandlas dock alla migranter som om de anlänt direkt hit från sina hemländer. Bara om de registrerats i något av de länder de passerat på vägen till Sverige överväger Migrationsverket att återbörda dem till det landet.