Partierna som tar över finns ofta på mitten-högerkanten och är inte sällan såväl EU- som invandringskritiska. I flera fall handlar det också inte bara om kraftiga tillbakagångar, utan totala kollapser med de sämsta resultaten på åtskilliga år – ibland någonsin.
LÄS MER: Invandringskritiskt parti överlägsen segrare i tjeckiska valet
Marita Ulvskog (S) säger till Europaportalen att det finns en oro för den politiska utvecklingen i EU-länderna och att det diskuteras inom den europeiska partigruppen S&D.
Enligt Maria Demertzis, politisk expert och vice-chef på tankesmedjan Bruegel i Bryssel, är det den ekonomiska krisen som ligger bakom socialdemokratins tillbakagång i Europa.
LÄS MER: Rekordstöd för nationsvänliga FPÖ i österrikiska parlamentsvalet
– Många partier som lutade åt vänster var tvungna att fatta svåra beslut under den ekonomiska krisen. De tog en väldigt stor smäll, säger Maria Demertzis till Europaportalen.
Migrationen och “populistiska partier som spelar på människors rädsla” är en annan anledning, tror Demertzis.
– Högerpartier är tydligare med vad de vill och de spelar på rädsla.
I Sverige märks dock ingen större tillbakagång för Socialdemokraterna av; i senaste Sifomätningen ligger S på 30,5 procent – bara en halv procentenhet lägre än valresultatet 2014.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.