Då Sauli Niinistö i helgen svarade på medborgarnas frågor i Yles radiosända frågetimme och gängbildningen kom på tal gav presidenten uttryck för en oro över att Finland tycks gå i Sveriges spår och att man inte har råd med för slappa regler samt att man nu måste ta till hårdare tag. Samtidigt beskrivs situationen i Sverige som värre än någonsin av både forskare och åklagare.
Niinistö konstaterade samtidigt att både Danmark och Sverige har valt att revidera sin hållning och anser att man måste göra så även i Finland för att förhindra utvecklingen.
– Jag ser det som farligt. Vi följer i Sveriges spår. Vi har inte råd med ett samhälle med alltför slappa regler, sa president Sauli Niinistö.
LÄS ÄVEN: 60 stycken dödsskjutningar i år – NYTT REKORD
Han betonade att det inte längre fungerar med samma liberala förhållningssätt.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– Det bådar inte gott om vi väljer att fortsätta på den utstakade vägen. Det är skäl att fundera på nytt på de här sakerna. I diskussionen har det varit mycket fokus på individens skydd. Men alla individer behöver skyddas. Gör någon fel ska vi inte reagera med att betona väldigt liberala tankar, sa Niinistö.
Nato
Ett annat ämne som kom på tal var Finlands anslutning till Nato vilket först måste godkännas av Ungern och Turkiet. När det gäller Turkiet ser Niinistö inte ljust på situationen och menar att lösningen finns i president Erdogans huvud.
– För stunden ser jag inte tecken på att saken skulle framskrida, sa Niinistö.
Hur Finland skulle agera ifall Turkiet bara godkänner ett finskt medlemskap men inte svenskt vill han inte spekulera i.
Sverige skräckexempel
Sverige sticker ut jämfört med de nordiska grannländerna.
– I år ser vi en massiv ökning och ett väldigt blodigt år. Kontentan är att man inte vill bli som Sverige, säger Manne Gerell, docent i kriminologi, till statstelevisionen.
Samtidigt hävdar Gerell att det inte är helt klarlagt vad som ligger bakom utvecklingen.
“Det ser illa ut”
I en intervju med Expressen säger åklagare Lisa dos Santos att hon är orolig för Sveriges framtid.
– Jag är jätteorolig över hur det ser ut i Sverige i dag. Jätteorolig. Det ser illa ut. Poliser vittnar om 13-åringar som säger att de är helt avtrubbade inför grovt våld som de själva är med och utför.
LÄS ÄVEN: Tysk media: Sverige farligaste landet i Europa
I sin nya bok Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige skriver hon bland annat att “det är svårt att ta del av chattarna utan att känna ett djupt mörker. Innehållet är så renodlat brutalt och rått. Människor är nedgraderade till råttor och horungar”.
– Det är en sån hypermaskulinitet och en rå jargong. Det är mycket ”fuck the police” och så bror, bror hela tiden. Det som gör att man står ut är kollegerna. Att det finns en otrolig sammanhållning mellan oss åklagare.
Ingen tjuvheder
Hon konstaterar att det är en helt ny situation i dag där alla spärrar är borta.
– Ja, tänk att ha varit åklagare för 20 år sedan. Då kanske det handlade om att avlyssna en fast telefon i någons hus – inte om att tömma en hel mobil som blev 10 000 sidors material att gå igenom. Förr pratade brottslingar ju också om de åkte fast och det fanns en slags tjuvheder då. Man hade vissa mekanismer som skyddade kvinnor och barn. Jag skulle säga att den tjuvhedern är borta nu.
LÄS ÄVEN: Näringslivet varnar för förändrad Sverigebild
Hon ser mörkt på framtiden.
– Jag tror att en vändning ligger långt bort. Det räcker inte med strängare straff och att ge polisen fler verktyg, man måste kanske göra om hela socialtjänsten. Det måste kanske finnas en till myndighet som bara handskas med ungdomar som är grovt kriminella. Man måste rusta upp förorterna, kanske måste något ändras i våra bidragssystem, kvinnor måste jobba, språk ska läras. Samhället måste se till att man inte kan rekrytera in så unga personer i nätverk.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.