Flera Nato-länder kan komma att på eget bevåg skicka soldater till Ukraina, om inte militäralliansen ger säkerhetsgarantier till landet. Det tror Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen blev ledare för västmakternas militära allians 2009, direkt efter att han i nästan åtta års tid varit statsminister i Danmark. 2014 lämnade han över stafettpinnen till norske Jens Stoltenberg som fortfarande är Natos generalsekreterare.

Rasmussen arbetar numera som Nato-rådgivare åt Ukrainas premiärminister Volodymyr Zelenskyj. Han bedriver intensivt lobbyarbete för att det krigshärjade landet ska släppas in i militäralliansen. Han har arbetat för den ukrainska regeringen sedan 2016, då Petro Porosjenko var Ukrainas president.

Nato-trupp i Ukraina

Zelenskyj och den ukrainska regeringen vill ha säkerhetsgarantier från Nato. Allra helst fullvärdigt medlemskap i militäralliansen, vilket skulle leda till att hela Nato tvingades förklara krig mot Ryssland vid en framtida väpnad konflikt. Exakt hur det skulle gå till är oklart. Det är osannolikt att landet får gå med under pågående krig.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Andra alternativ har också diskuterats. Exempelvis att enbart vissa Nato-medlemsländer lovar militärt stöd till Ukraina, på liknande sätt som garantier getts till Sverige och Finland under Nato-processen, eller det omfattande militära stöd Israel fått under flera decennier.

Anders Fogh Rasmussen hävdar dock, enligt en artikel i The Guardian, att det är viktigt att Ukraina får någon form av trovärdiga långsiktiga garantier från Nato. I annat fall kan vissa medlemsländer komma att agera på eget bevåg, och skicka egna soldater till Ukraina. Polen och Baltstaterna nämns som tänkbara länder för sådant agerande.

Nato-toppmöte

Om en dryg månad håller Nato sitt årliga toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius. Större militära anslag och Sveriges Natoansökan är ett par av de frågor som kommer diskuteras vid det.

Men allra högst upp på agendan står utan tvekan kriget i Ukraina, och det landets framtida medlemskap i militäralliansen. Den ukrainska regeringen och Fogh Rasmussen vill se konkreta resultat, och Zelenskyjs danske rådgivare varnar för vad som skulle kunna hända om vissa Nato-länder tvekar.

– Jag tror att Polen på allvar skulle överväga att gå in och samla en koalition av villiga, om Ukraina inte får något alls i Vilnius. Vi ska inte underskatta de polska känslorna. Polackerna har alldeles för länge upplevt att Västeuropa inte lyssnade på deras varningar om rysk aggression, säger Anders Fogh Rasmussen.