Att inte rusa upp direkt ur sängen då alarmet ljuder på morgonen, och i stället snooza en stund – alltså ligga kvar några extra minuter, kan göra en piggare och mer alert. Det visar en ny studie.

Snooze-funktionen i väckarklockor och mobiltelefoner ger några minuter extra i sängen. Tidigare har det påståtts ha negativa effekter, bland annat på sömnen och hjärnans förmåga att vakna. Ny forskning hävdar dock motsatsen.

Det är forskare vid Stockholms universitet som undersökt hur vanligt det är att snooza och vilka effekter det har på sömn, sömnighet, humör och mental förmåga.

LÄS ÄVEN: Studie: Sämre mat ger sämre sömn

– Sammantaget visar studien att en halvtimmes snoozning inte har några negativa effekter på nattsömn eller sömntröghet, känslan av att inte ha kommit igång ordentligt på morgonen. Om något såg vi snarare en del positiva utfall, såsom en minskad sannolikhet att behöva vakna ur djupsömn, säger Tina Sundelin som forskar om sömn vid Stockholms universitet till forskning.se.

– När deltagarna fått snooza var de också lite mer snabbtänkta precis när de gått upp, fortsätter hon.

Av studien framgår också att många snoozar regelbundet, i synnerhet yngre vuxna och kvällsmänniskor. Ytterligare en effekt av att snooza är ett något bättre presterande på kognitiva tester direkt vid uppstigning.

Inget för alla

– Våra resultat visar att de som snoozar generellt sover lite kortare tid och i högre utsträckning upplever dåsighet på morgonen jämfört med dem som aldrig snoozar, men vi såg inga negativa effekter av att snooza på kortisolutsöndring, morgontrötthet, eller humör och inte heller några störningar på nattsömnens kvalitet, säger Tina Sundelin.

– Det är förstås viktigt att komma ihåg att studien bara inkluderade personer som snoozar regelbundet och har lätt för att somna om på morgonen, och att snoozning antagligen inte är något för alla, säger Tina Sundelin.