Under lördagen utsattes flera H&M-butiker i Sydafrika för omfattande vandalisering. Utanför butikerna stod polisen passivt och tittade på.

Den stora klädkedjan har under en tid från vänsterhåll beskyllts för rasism efter att en mörkhyad barnmodell visats i en annons iklädd en tröja med texten ”Coolest Monkey in the Jungle”. Vare sig pojken eller pojkens mamma anser dock att de blivit utsatta för någon rasism, något de klargjort officiellt.

Det, eller att H&M dragit tillbaka annonsen och bad om ursäkt, har emellertid inte fått rasismanklagelserna att upphöra. I Sydafrika har vänsterkritiken nu eskalerat till rena upplopp. Bakom dessa står partiet Economic Freedom Fighters, EFF, med en revolutionär ideologi långt ut på vänsterkanten.

Av filmsekvenser framgår hur EFF demonstrerar utanför H&M-butikerna och hur några, ivrigt påhejade av andra går in och river omkull klädställningar och löper amok inne i butikslokalerna. Samtidigt kan man på bilder se hur polis som bevakar demonstrationerna låter vandaliseringen pågå utan att ingripa.

Som ett resultat av våldet och vandaliseringen har H&M nu beslutat stänga alla butiker i Sydafrika. EFF har krävt att alla H&M-butiker i Sydafrika ska slå igen permanent och att detta ska ske inom 24 timmar, annars kommer man att trappa upp aktionerna ytterligare.

Det har även rapporterats att kändisprofiler i Sydafrika ställt sig bakom de våldsamma protesterna och sagt att de ska bidra genom att rituellt bränna sina H&M-kläder.

Polisen tittade passivt på medan revolutionära vänstern EFF vandaliserade en H&M-butik.