Tomas Åberg, även känd som Näthatsgranskaren, stämmer Samnytt och kräver 50 000 kronor i skadestånd i ett enskilt yttrandefrihetsåtal. Anledningen är inte minst en artikel som handlar om rättsprocessen mellan honom och frilansjournalisten Joakim Lamotte. Näthatsgranskaren kräver dessutom att Samnytt tvingas ta bort tidigare artiklar som skrivits om honom.

Åtalet där Tomas Åberg stämmer Samnytt har lämnats in till Stockholms tingsrätt under maj månad. Han har anlitat samma advokat, Carl Söderlund, som tidigare framgångsrikt drivit rättsprocessen mot Joakim Lamotte.

Åtalas för Lamottes ord

Det är nio textstycken i tre artiklar som Åberg anser utgör grovt förtal. Alla tre artiklarna är skrivna av Samnytts journalist Mattias Albinsson.

– När jag fick stämningsansökan och läste åtalspunkterna tänkte jag: Det här är inte saker som jag har skrivit, kommenterar Albinsson.

– Sedan förstod jag att käranden citerat stycken ur ett inlägg som Lamotte skrivit på sin Facebook, och som ingår i en aktbilaga i rättsprocessen mellan honom och Näthatsgranskaren. Samnytt har publicerat en skärmdump ur den aktbilagan i en artikel.

LÄS ÄVEN: Tomas Åberg kräver mer pengar – Lamotte: ”Han vill ha hundratusen av mig”

– Vi, eller jag, valde ut ett av alla de inlägg Lamotte åtalades för. En fullt normal och försvarlig publicering. Det var för att läsarna själva skulle kunna se vad åtalet handlade om. Det är alltså inte saker som jag eller någon på Samnytt sagt, skrivit, citerat eller tyckt. Det handlar om Lamottes ord i en skärmdump som är hämtad, bokstavligt talat copy paste, ur kärandens stämningsansökan mot Lamotte.

Åtalas för att ha citerat statlig rapport

Tre av de enligt Åberg förtalsgrundande citaten är från Lamottes Facebookinlägg. En fjärde bygger också på en skärmdump från en av Näthatsgranskarens rättsprocesser. Ytterligare två andra handlar även de om Lamotteprocessen.

– I de två fallen har citaten klippts och förvanskats så att de fått en annan innebörd än de har i artikeln, påpekar Albinsson.

I ett sjunde fall är det en statlig rapport från länsstyrelsens djurskyddsinspektör som Åberg anser utgör förtal.

– Jag har ordagrant citerat en officiell rapport från länsstyrelsen. Jag har i samband med det intervjuat djurskyddsinspektören som skrev den, förklarar Albinsson.

– Jag har även pratat med och låtit Näthatsgranskaren få komma till tals i den artikeln.

“Näthatsgranskaren är trevlig”

Mattias Albinsson understryker att Tomas Åberg inte är vem som helst. I egenskap av näthatsgranskare har han beviljats skattemedel för sin verksamhet, anlitades av den förra regeringen som remissinstans i det lagstiftande arbetet och har de senaste åren figurerat dussintals gånger i debatter i tv och andra medier. På samma sätt är Lamotte en offentlig person, som också namngivits i artiklarna.

– Publiceringarna är både sanna och försvarliga. De berör uppmärksammade rättsfall där de inblandade är offentliga personer, med stora följarskaror i sociala medier. Men framför allt vill jag påpeka att publiceringarna aldrig varit ägnade att utsätta käranden för andras missaktning. Det har aldrig varit syftet med dem.

– I två av de artiklar käranden menar innehåller grovt förtal, har han själv fått möjlighet att kommentera och svara på frågor. Jag tror jag är den enda, eller i alla fall en av väldigt få, från så kallad alternativ media som intervjuat honom. Flera gånger. Han svarar alltid och är trevlig när jag ringer upp.

Albinsson nämner att Samnytt i januari publicerade en tio minuter lång oklippt intervju med Tomas Åberg.

– Det var inte alla som gillade den. Men jag tyckte det var viktigt att låta honom komma till tals oredigerad. Jag tycker det blev en bra intervju, säger han.

SE ÄVEN: EXKLUSIVT: HELA intervjun med ”Näthatsgranskaren”

Tror att Samnytt frias

Mattias Albinsson tror att Samnytt kommer att frias av Stockholms tingsrätt.

– Samnytt har i alla fall lagen på sin sida, säger han.

Men Joakim Lamotte och flera andra dömdes för förtal?

– Det är inte samma sak.

Hur menar du då?

– I det ena fallet handlar det om personer som upprepade gånger i sociala medier spridit egna åsikter och omdömen om käranden. Yttranden som uppfattats vara uppsåtligt missaktande. Ibland inför en stor följarskara.

– När det gäller Samnytts nyhetsartiklar handlar det om att ha rapporterat om sådant som har allmänintresse. Där ingår ibland att redogöra för vad olika personer sagt och uttryckt om varandra. Göteborgs-Posten har exempelvis också namngivit de inblandade. Den tidningen har också citerat liknande yttranden som Samnytt nu åtalas för. Andra medier har gjort liknande publiceringar. Det kallas journalistik.

Det låter som att du tycker det var rätt att Lamotte dömdes?

– Det gör mig kanske inte populär, men jag kan förstå domen.

“Det handlar om politik”

Mattias Albinsson påminner om den uppmärksammade rättsprocessen mot Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson för sex år sedan. Det var efter att tidningen hängt ut pensionären Jim Olsson som “näthatare”.

– Expressen skrev ett flertal starkt nedsättande artiklar om honom under mer än fyra års tid. Från december 2013 fram till våren 2017. En pensionär som inte var en offentlig person på något sätt hängdes ut om och om och om igen, säger han.

– Vad som var ännu värre, och som få känner till, var att Expressen blandat ihop pensionären med en annan person. David Baas (reporter på Expressen red. anm) vittnade senare i domstolen och tvingades då erkänna att han råkat blanda ihop två mappar. Att pensionären aldrig hade hängts ut om det misstaget inte gjorts. Trots det rättade Expressen aldrig sina artiklar.

Thomas Mattsson och Expressen friades, trots det, av Stockholms tingsrätt.

– Det handlar om politik, säger Albinsson.

Olika måttstockar

Vad menar du med politik?

– Expressen friades av Stockholms tingsrätt, trots att det var uppenbart att tidningen systematiskt under flera års tid publicerade artiklar ägnade att utsätta en enskild person för andras missaktning, som lagen säger. Artiklarna var inte försvarliga och innehöll utsagor som vitsordats i domstol vara falska, säger Albinsson.

– Hade Samnytt, något annat alternativmedium eller någon människa i Sverige spridit grovt nedsättande texter med falska påståenden om en icke offentlig person i syfte att om och om igen smutskasta denne, så hade de aldrig kommit undan med det.

Det låter som en konspirationsteori?

– Det är sant. Det går att bevisa. Det räcker för mig.

“Samnytt ses som en oönskad aktör”

– Den här typen av mål är starkt politiskt laddade, säger Mattias Albinsson.

– Samnytt har lagen, allmänintresset och de demokratiska och journalistiska principerna på sin sida. Motparten har dock politiken på sin sida. Samnytt ses som en oönskad aktör.

Du pratar om oppositionen. Sverige har en högerregering?

– En journalist bör alltid sträva efter att vara i opposition till makten. Det ska då inte spela någon roll om regeringschefen heter Andersson, Åkesson eller Putin.

Dagerlind: “Allt är dokumenterat”

Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind kommenterar stämningsansökan.

– Det är svårt att se att Åberg har ett case här. Som artiklarnas författare Mattias Albinsson påpekar så skiljer sig dessa kvalitativt från de ibland yviga åsiktsyttringar som andra fällts för när Åberg dragit dem inför rätta. Åberg hemfaller i sin stämningsansökan mot oss dessutom själv åt den sortens retorik som han kritiserar andra för när han beskyller oss för lögner trots att allt vi skriver är faktakollat och dokumenterat.

Vidare framför Dagerlind att alternativmedia bedöms med en överdrivet sträng måttstock.

– Men osvuret är bäst. Som Mattias påpekar råder inte full likhet inför lagen här. De gamla vänsterliberala medierna kommer undan med sådant som är klart över gränsen medan vi i så kallad alternativmedia tvärtom bedöms med en överdrivet sträng måttstock. Vi har tidigare fällts i ett förtalsmål där vi granskande en profilerad DN-journalist. Domen grundade sig på som vi menar uppenbara över- och feltolkningar av enstaka ord i en lång och faktakorrekt artikel. Domen fick kritik av juridikprofesor Mårten Schultz som ett exempel på just de dubbla måttstockar med politisk slagsida som tillämpas i lagtolkningen.

Stötta Samnytt

Den som vill stötta Samnytt inför rättsprocessen mot Tomas Åberg kan donera en större eller mindre slant på något av de sätt som anges nedan eller HÄR. Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få.

Alternativt stötta oss genom att teckna en prenumeration HÄR.

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.