På måndagen välkomnade Sverige två strategiska bombplan av modell B1-B Lancer tillhörande USA och Försvarsmakten beskriver händelsen som “historisk”. Bombflygen är en del av ett utökat samarbete mellan Sverige och USA.
Sveriges steg mot ett medlemskap i Nato går fortfarande trögt. Men det hindrar inte regeringen och Försvarsmakten från att ta en betydligt mer aktiv roll i det spända läget mellan väst och Ryssland. Detta genom att bland annat skicka både stridsfordon och vapen till Ukraina men nu även basera amerikanska soldater och militärflyg på svensk mark.
LÄS ÄVEN: Regeringen: Sverige kommer strida mot Ryssland oavsett Natomedlemskap
Bombflygen landade strax efter klockan 16.30 på Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå. Vid sidan bombflygen kom ytterligare ett militärflygplan med ett 50-tal amerikanska soldater. Det uppger Försvarsmakten på sin hemsida.
“Historisk händelse”
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Tommy Petersson, ställföreträdande flygvapenchef brigadgeneral, välkomnar steget som beskrivs vid en samövning för att öka Sveriges förmåga att verka tillsammans med USA.
– Detta är en historisk händelse. I dessa oroliga tider och i väntan på ett Natomedlemskap är det viktigt med starka partners. Vi har återkommande samövat med Bomber Task Force där vi övat hela kedjan, från eskort och samband till skarp vapeninsats och nu tar vi nästa steg i vårt samarbete genom att basera B1-B Lancer på svensk mark, säger Tommy Petersson.
USA: Vi bidrar med stabilitet
Brigadgeneral Bryony Terrell vid USA:s flygvapen i Europa säger att deras långdistansbombflygplan bidrar med stabilitet. Syftet med att ha bombflygen i Sverige ska vara att öva försvaret av Sverige.
LÄS ÄVEN: Här flyger amerikanska kärnvapenbombaren över Sverige
– BTF har till uppgift att genomföra operationer över hela världen, vi bidrar med stabilitet och ökar beredskapen för insatser när och om det behövs. Ju mer vi kan integrera med andra försvarsmakter, desto mer redo är vi att möta utmaningar tillsammans nu och i framtiden, säger Bryony Terrell.
Försvarsmakten avslutar sin artikel med att tydligöra att amerikanska bombflyg i Sverige “bidrar till stabilitet i vårt närområde”.
Ryssland: Vill ni ha Iskandermissiler?
Förra året kommenterade Dmitrij Medvedev, vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd, uppgiften att Finland och Sverige vill gå med i Nato. Medvedev gjorde ingen hemlighet av vad Ryssland planerade som svar.
”Ingen vettig person vill ha högre priser och skatter, ökade spänningar längs gränserna, Iskandermissiler, hypersoniska vapen och fartyg med kärnvapen ett stenkast från deras hem. Låt oss hoppas att våra nordiska grannars förnuft segrar”, skrev Medvedev.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.