I kölvattnet av coronavirusets härjningar runtom i världen, och den kinesiska kommunistregimens försök till mörkande av såväl utbrottet i sig som siffrorna över antalet smittade och avlidna, tittar den amerikanske presidenten Donald Trumps administration närmare på eventuella sanktioner. Nu ska man ha tagit initiativ till att påskynda processen för att bryta beroendet av Kinas leveranskedja och flytta denna antingen till USA eller andra länder.

En av de möjliga konsekvenserna som Trump nyligen nämnt kan bli ytterligare strafftullar. Nu är det dock beroendet av Kinas industri man vill komma loss ifrån, rapporterar Reuters.

Trump har sedan långt tillbaka lovat att göra vad han kan för att få tillbaka industrijobb till USA och har hittills också framgångsrikt fått flera företag att flytta tillbaka sina anläggningar.

Turboladdat initiativ

Enligt källor i Trumps administration vill man nu “turboladda” ett initiativ för att häva den amerikanska industrins beroende av den kinesiska industriella försörjnings- och leveranskedjan, även om detta skulle innebära att det i stället flyttas till andra mer vänligt sinnade nationer.

LÄS ÄVEN: Trump: Bevis finns för att viruset kommer från ett labb

Det amerikanska handelsdepartementet och andra berörda myndigheter tittar på sätt för att uppmana och driva på för att företag ska flytta både inköp av varor och tillverkning ut från Kina. Detta kommer man eventuellt att uppmuntra medelst bland annat skatteincitament och subventioner.

Man tittar samtidigt även på vilken slags tillverkning som ska betecknas som “grundläggande” och hur dessa varor kan produceras utanför Kina.

Allians med pålitliga partners

Tillsammans med länder som Australien, Indien, Japan, Nya Zealand, Sydkorea och Vietnam arbetar man nu enligt utrikesminister Mike Pompeo för att “driva den globala ekonomin framåt” och vill skapa en allians med “pålitliga partners”.

LÄS ÄVEN: Trump drar in pengarna till WHO: ”Politisk korrekthet sattes före liv”

2010 tog Kina över USA:s plats som världens största tillverkningsland och låg bakom 28 procent av världens varor.