I Frankrike präglades torsdagen av krigsliknande scener när vad som uppges vara miljoner invånare drabbade samman med kravallutrustade poliser runt om i landet. Invånarna protesterar mot en stor pensionsreform som president Emmanuel Macron ämnar att driva igenom. I sociala medier cirkulerar nu videoklipp som visar våldsamma scener med batonger, tårgas, vattenkanoner och flera eldhärjade byggnader.

Under flera månader har invånare i Frankrike samlats på gatorna för att protestera mot den stora reform som ska höja pensionsåldern från nuvarande 62 till 64 år.

LÄS ÄVEN: Massiva protester mot Macrons pensionsreform

Presidenten har nyligen kringgått parlamentet genom att använda sina särskilda konstitutionella befogenheter för att lyckas driva igenom reformen. Men trots våldsamma protester varje helg runt om i landet vägrar Macron överge sin pensionsreform.

Enligt fackförbunden ska minst 3,5 miljoner människor ha deltagit i protesterna medan myndigheterna hävdar att det rör sig omkring en miljon. Demonstranterna har bland annat använt sopor för att blockera vägar och byggnader. I Bordeaux sattes även stadshuset satts i brand.

Den kritiserade pensionsreformen planeras att träda i kraft i september och demonstranterna uppger för media att protesterna kommer att fortsätta fram till dess. Nedan följer ett axplock av videoklipp från torsdagen.

Macron: ”Jag kunde sopat under mattan”

Nyligen bröt Macron tystnaden efter sitt beslut att kringgå parlamentet. Presidenten säger att det franska pensionssystemet inte är hållbart och hänvisar till att antalet pensionärer under 2030-talet kommer att överstiga 20 miljoner.

– Jag kunde sopa dammet under mattan som många före mig har har gjort, försvarar sig Macron enligt CNBC.

LÄS ÄVEN: Macron tvingar igenom pensionsreform – Le Pen väcker misstroende