I ett inslag som statsradion sände för några veckor sen beklagar man sig över att en migrant som kommit till Sverige med hjälp av ett så kallat talangvisum inte får den kometkarriär han hade tänkt sig då svenskkunskaperna är för dåliga.

SR-reportern Noor Bolad, som själv bryter kraftigt, berättar i inslaget om den påstått högutbildade 28-åringen Maher Kasem från Tunisien. Jakten på ett jobb i Sverige går trögt och anledningen till det är migrantens alltför dåliga – eller snarare obefintliga – kunskaper i svenska språket.

– Sökte många jobb i min bransch, finansekonomi, men ingen ville anställa mig för att jag inte kan svenska, säger Kasem till statsradion.

Talangvisum innebär ett tillfälligt uppehållstillstånd i upp till nio månader utan att ett jobberbjudande finns förutsatt att vissa krav uppfylls.

– Problemen började när han kom till Sverige, säger reportern och berättar att Kasem endast fick lågkvalificerade jobb där kunskaper i svenska inte behövs och har för låg lön för att ge ett förlängt arbetstillstånd.

Kritiska kommentarer

På P4 Göteborgs Facebooksida ifrågasätter vissa det grundläggande nyhetsvärdet i inslaget och radion rensar friskt bland de kritiska kommentarerna, men några har fått stå kvar:

”Utan kunskaper i ett lands huvudspråk är det i stort sett omöjligt att hitta ett akademikerjobb i de flesta länder. Inom finans och ekonomi torde ett av grundkraven vara att kunna flytande svenska, en nivå de flesta inte klarar av på några få månader. Det verkar inte särskilt smart av Maher att söka sig till just Sverige, även om han lyckats få ett talangvisum. Han borde tagit sig till Frankrike eller Belgien istället eftersom han som högutbildad tunisier torde vara flytande i franska. Tiden i Sverige är bara bortkastad tid om han inte ens satsat på att lära sig ordentlig svenska”, skriver en person vars kommentar fått flest ”gilla”.

”Att kunna tala, förstå och skriva svenska är kanske den grundläggande kunskapen”, skriver en kvinna.

”Självklart måste man kunna svenska för att jobba här och väl känna till vår kultur och våra värderingar”, konstaterar ytterligare en person.