Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt kritiserar Polismyndigheten för att ha följt grundlagen och tillåtit Rasmus Paludan att bränna koranen utanför Turkiets ambassad. Enligt Bildt är yttrandefriheten “inte absolut” och “det finns gränser” – vilket han nu vill ska ses över.

På tisdagskvällen medverkade M-veteranen Carl Bildt i statstelevisionens program Utrikesbyrån där han kritiserade Stockholmspolisen för att inte ha tagit med potentiella säkerhetsrisker för Sverige i beräkningen när myndigheten godkände ansökan.

LÄS ÄVEN: Varannan svensk vill överge yttrandefriheten

Enligt Carl Bildt har koranbränningen skapat en helt ny situation i Sveriges relation till Turkiet och andra muslimska länder i världen. Särskilt för Bildts relation till egna vänner i Turkiet.

– Jag märker att sekulära vänner i Turkiet inte förstår att vi kan tillåta vad de betraktar som ett hatbrott mot deras religion och kultur.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Bildt öppnade även för att det behövs en diskussion kring att utvidga åsiktsbrottet “hets mot folkgrupp” i Sverige.

– Vad är hatbrott egentligen? Vad är hets mot folkgrupp? Yttrandefriheten är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige. Var drar vi den gränsen? Det är en legitim diskussion, sa Bildt.

LÄS ÄVEN: Carl Bildt: Israeler är nazister