Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin tycks vara tillbaka i Putins “inre krets”, en månad efter de kupplika scenerna i Ryssland. Under torsdagen var han i Sankt Petersburg och träffade företrädare för en afrikansk delegation – samtidigt som president Vladimir Putin var i samma stad och träffade samma delegation.
Under torsdagen och fredagen hölls ett ryskt-afrikanskt toppmöte i Sankt Petersburg. Den ryske presidenten Vladimir Putin mötte presidenter och andra ledande företrädare från ett flertal afrikanska länder.
Hemligt antal deltagare
Exakt hur många länder som deltagit i toppmötet hålls hemligt. En förfrågan Samnytt ställer till arrangören “Roscongress” besvaras med ett automatiskt meddelande om att det kommer avslöjas senare, trots att toppmötet i praktiken redan är över.
Vid förra rysk-afrikanska toppmötet i Sotji 2019 deltog inte mindre än 45 afrikanska statschefer, och totalt över hundra afrikanska statsråd. Sannolikt är deltagandet i år inte i närheten av det.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Några deltagarländer är emellertid kända. Däribland Burundi, Zimbabwe, Uganda och Moçambique, vars presidenter är på plats i Sankt Petersburg och har personliga möten med Putin. Även Algeriet, Angola, Burkina Faso, Centralafrikanska republiken, Egypten, Eritrea, Nigeria, Sydafrika och Zambia deltar.
Matfrågan
De afrikanska ledare som tagit sig till Sankt Petersburg har allihop en och samma fråga de vill ha svar på: Hur matförsörjningen av deras länder ska lösas med anledning av kriget i Ukraina.
Tvärtemot vad många kanske tror, så är Afrika extremt beroende av matimport. Förra året importerade kontinenten mat för motsvarande hiskeliga 600 miljarder kronor.
LÄS MER: Prigozjin: Vi ville protestera, inte störta Putin
En stor del av den importen utgörs av spannmål som kommer från Ryssland och Ukraina. Den ryska invasionen i februari förra året äventyrar därmed matförsörjningen för hundratals miljoner människor på den afrikanska kontintenten.
Ryssland har periodvis under kriget satt de ukrainska hamnarna i blockad, vilket omöjliggjort ukrainsk spannmålsexport. Avtal för att säkra en civil exportkorridor har förhandlats fram, men Ryssland har dels anklagat Ukraina för att använda korridoren för attacker mot inte minst Krimhalvön, dels krävt lättade sanktioner i utbyte mot att häva blockaden.
Kostnadsfritt spannmål
Putin lovade under Sankt Petersburg-mötet igår att Ryssland, tack vare “en rekordstor skörd i år”, kommer ersätta den ukrainska spannmålsexporten till Afrika.
– Rysslands andel av vetet på världsmarknaden är 20 procent, Ukrainas är mindre än 5 procent, sade han samtidigt som han lade skulden för den uppkomna situationen på västvärlden.
Han lovade dessutom mellan 25 och 50 tusen ton “kostnadsfritt” spannmål till sex länder; Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Eritrea och Centralafrikanska republiken.
Prigozjin i Sankt Petersburg
Men det som kanske får flest att höja på ögonbrynen är att Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin tycks vara på plats i Sankt Petersburg samtidigt som Putin. Under torsdagen publicerades en bild på honom där han skakar hand med en av toppmötets delegater från Centralafrikanska republiken. Bilden uppges vara tagen på ett hotell i Sankt Petersburg som Prigozjin äger, och den centralafrikanska delegationen bor på.
Bilden lades ut i sociala medier av Dmitrij Syty, chef för Rysslands Hus i Centralafrikanska republiken. Den har spätt på spekulationer om hur Prigozjin, som för bara en månad sedan sågs som förrädare och kuppmakare, så pass obehindrat kan träffa delegater under ett Putin-lett toppmöte i Sankt Petersburg.
Många uppges vara upprörda över hur en förrädare som han tillåts röra sig i offentligheten, och vissa frågar sig om förra månadens “kuppförsök” bara var ett iscensatt skådespel eller en chimär. Flera bedömare ser det som att Wagnerledaren trots allt fortfarande ingår i Putins “inre krets”.
LÄS ÄVEN: Putin om Wagnergruppens kupp: ”Förräderi – vi kommer att svara hårt”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.