Iraks tidigare försvarsminister Najah al-Shammari greps under måndagen på Arlanda flygplats. Det avslöjar TV4. Omedelbart efteråt släpptes han på fri fot igen, trots att han varit efterlyst i ett och ett halvt års tid
– Det här är en händelse som polisen inte haft tid med, säger åklagare Jens Nilsson till Samnytt.

Najah al-Shammari uppmärksammas medialt hösten 2019 några månader efter att han tillträtt posten som Iraks försvarsminister. Anledningen är att han är svensk medborgare sedan 2015, fortfarande folkbokförd i Sverige och dessutom tar emot svenska bidrag.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Irakiske försvarsministern folkbokförd i Sverige – får bidrag från försäkringskassan

I Sverige har dock den irakiske försvarsministern ett annat namn, Najah al-Adeli, och han har i Irak dementerat att han även är svensk medborgare.

Samtidigt som svenska socialbidrag, bostadsbidrag och barnbidrag rullar in på bankkontot, tar den högavlönade ministern emot internationella potentater som USA:s försvarsminister Mark Esper och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på plats i Bagdad.

USA:s tidigare försvarsminister Mark Esper möter Najah al-Shammari 2019. Foto: USA:s försvarsdepartement
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg möter Najah al-Shammari 2019. Foto: Nato

Grips på Arlanda

En förundersökning gällande grovt bidragsbrott och bidragsbrott inleds i början av 2020. Samma sommar rapporteras att Najah al-Shammari, som lämnat posten som försvarsminister i maj samma år, planerar flytta tillbaka till Sverige.

Så småningom blir den tidigare försvarsministern anhållen i sin frånvaro, och under måndagen grips han av gränspolisen på Arlanda flygplats. Anledningen är att han är efterlyst.

LÄS OCKSÅ: Iraks försvarsminister som lyfte svenska bidrag nu åter i Sverige

– Vad jag vet är det ingen som aktivt har letat efter honom, säger ansvarige åklagaren Jens Nilsson till Samnytt.

Men han har varit efterlyst?

– Ja, han har varit anhållen i sin frånvaro.

Och så greps han av gränspolisen igår?

– Jag vet inte hur det fungerar riktigt om jag ska vara helt ärlig. Han greps på Arlanda. Det är vad jag vet.

Släpps direkt

Trots att det gått över fyra år sedan avslöjandet om Najah al-Shammari, utredningen pågått sedan början av 2020 och han varit anhållen i sin frånvaro i ett och ett halvt års tid, beslutar Jens Nilsson om att häva anhållandet och släppa den efterlyste irakiern på fri fot samma kväll.

Det görs en överenskommelse med al-Shammari om att han ska komma in under tisdagen för ett frivilligt polisförhör.

– Jag har varit i rätten på förmiddagen och sedan har jag inte gjort annat än svara på telefon hela eftermiddagen, så jag vet inte om han varit inne på förhör, förklarar Jens Nilsson.

– Jag utgår ifrån att jag hade fått något mejl eller telefonsamtal från polisen om han inte dykt upp. Jag gjorde klart för polisen igår att de skulle se till att han verkligen fattade att det kan få konsekvenser om han inte kommer.

Jens Nilsson anser inte att det funnits skäl att begära den irakiske tidigare ministern häktad.

– Jag vet inte om han hållit sig undan. Det här är en händelse som polisen inte haft tid med under en ganska lång tid, så jag kan inte med säkerhet säga att han hållit sig undan, säger han.

Hundratusentals kronor

Najah al-Shammari, eller Najah al-Adeli som han heter i den svenska folkbokföringen, har polisanmälts av såväl Försäkringskassan som av Huddinge kommun. Jens Nilsson vill inte gå in på exakt hur stora bidragssummor han misstänks ha lurat till sig.

– Gränsen för grovt bidragsbrott går vid fem basbelopp, så det är över 200 000 i alla fall, säger han och påpekar att al-Shammari misstänks för både grovt bidragsbrott och bidragsbrott av normalgraden.

– Den ena misstanken gäller mer än det. Den andra mindre än det, förtydligar Jens Nilsson.

Najah al-Shammari misstänks ha lurat till sig bidrag som han inte har rätt till ända sedan 2012, men de brotten är preskriberade. Det innebär att han inte kan straffas för dem. Grovt bidragsbrott preskriberas efter tio år, medan bidragsbrott av normalgraden preskriberas redan efter fem år.