Vid ett toppmöte med inbjudna afrikanska ledare i St Petersburg lovade Rysslands president Vladimir Putin att inom kort skänka spannmål till sex afrikanska nationer. Ytterligare en ambition med mötet är att kraftigt öka handeln med länderna i fråga.

Mötet är en del av Rysslands försök att skaffa sig fler allierade medan kriget i Ukraina gjort att desto fler nationer tagit avstånd från landet.

– De närmaste månaderna kommer vi att kunna säkerställa gratis leveranser av 25 000 till 50 000 ton spannmål till Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Centralafrikanska republiken och Eritrea, sa Putin i ett tal.

LÄS ÄVEN: Ryssland använder kinesisk valuta i handel med Asien och Afrika

Tillkännagivandet kommer efter att Ryssland i förra veckan stoppade ett avtal som gjorde det möjligt för ukrainskt spannmål att flyttas från hamnar i Svarta havet till länder i Afrika, Mellanöstern och Asien.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Putin sa också att Ryssland förväntar sig en rekordstor spannmålsskörd i år och var redo att ersätta ukrainsk spannmålsexport till Afrika.

Han anklagade även västerländska sanktioner som infördes efter krigets början för att hindra Ryssland från att tillhandahålla gratis gödselmedel till fattiga länder.

Fördjupa banden

Vidare hette det att Moskva är redo att arbeta med afrikanska ledare för att utveckla deras ekonomi och använda regionala valutor för handelsbetalningar. Han tillade att Ryssland är angeläget om att fördjupa sina band till kontinenten och radikalt öka handeln.

Toppmötet innehåller också paneldiskussioner om ämnen som säkerhet, kärnenergi, artificiell intelligens och sport.

Västerländska påtryckningar

Enligt Kreml deltar representanter från 49 av de 54 afrikanska länderna vid sammankomsten. 17 av dessa delegater är stats- eller regeringschefer. 43 stats- och regeringschefer deltog i det första mötet 2019, denna gång hade antalet alltså krympt till 17 vilket Ryssland menar beror på västerländska påtryckningar.

Både Ryssland och Ukraina är viktiga globala leverantörer av korn, vete, majs, solrosolja och andra livsmedelsprodukter som många utvecklingsländer förlitar sig på.

LÄS ÄVEN: Så rundar Putin EU:s sanktioner