Sveriges kristna råd (SKR) fördömer i ett officiellt uttalande brännandet av koranen, och kräver att de som på det sättet kränker islam släpas inför domstol. Däremot fördöms inte de som eldar upp bibeln.
– Det går inte att jämföra, säger SKR:s ordförande Sofia Camnerin.

Bakgrunden till fördömandet är Salwan Momika, som förra veckan eldade upp en koran utanför moskén på Södermalm i Stockholm. Samma dag utfärdade SKR en bannbulla mot den irakiske mannen.

LÄS ÄVEN: Koranbrännare pekas ut som tidigare officer i Iran-stödd milis

“Sveriges kristna råd med sitt presidium fördömer dagens koranbränning utanför Stockholms moské. Som kristna kyrkor försvarar vi varje människas rätt att utöva sin tro oavsett religion”, står att läsa i fördömandet som fortsätter:

“Koranbränningen är en medveten kränkning av muslimsk tro och identitet, men vi ser det också som ett angrepp på alla oss troende människor. Därför vill vi uttrycka vår medkänsla med muslimskt troende i vårt land.”

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Flera kristna samfund

Bakom fördömandet mot Salwan Momika och andra koranbrännare står ett flertal kyrkliga samfund. Bland dem Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, Syrisk-ortodoxa kyrkan, Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén och Pingstkyrkan.

Rådets ordförande Sofia Camnerin poängterar att fördömandet gäller dem som bränner koranen, inte dem som bränner bibeln.

– Det går inte att jämföra. Det är inte på samma sätt. Jag tror inte att det skulle bli lika laddat, säger hon till TT.

Camnerin menar att bränna koranen utanför en moské på ett tydligt sätt riktas mot muslimer.

Gör som EU och regeringen

Sofia Camnerin påpekar att Sveriges kristna råd fördömer koranbrännandet sedan regeringen och utrikesdepartementet gjort likadant. Inte minst eftersom agerandet anses ha äventyrat Sveriges Nato-ansökan.

Tidigare i år pekades Rasmus Paludan ut som “högerextremist” och “idiot” av regeringen och Sveriges konsulat i Istanbul för att han eldat upp en koran utanför Turkiets ambassad i en Erdogan-fientlig demonstration.

LÄS ÄVEN: Regeringens fatwa: Tar avstånd från ”högerextremisten” Paludan

Camnerin anser att de som bränner koranen “passerat en gräns”, och hoppas att de som ägnar sig åt sådant ställs inför rätta för sin islamfientlighet.

– Vi vill tydligt visa solidaritet med den muslimska gemenskapen och behöver inte religionsmotsättningar nu, säger Sofia Camnerin.

Samnytt har varit i kontakt med Sofia Camnerin som inte vill svara på frågor.