På söndagen hölls val i de tyska delstaterna Bayern och Hessen där förbundskansler Olaf Scholz socialdemokrater och de två andra tyska regeringspartierna, miljöpartiet och liberalerna, backade rejält. Desto bättre gick det för kristdemokraterna men den riktiga vinnaren är Alternative für Deutschland, AfD.

Kristdemokraterna blev största parti i båda valen och kan därmed regera vidare. AfD blev näst största parti i Hessen och tredje största i Bayern med drygt 18 respektive knappt 15 procent.

AfD har traditionellt varit som starkast i delstaterna i det forna Östtyskland men i och med söndagens val tycks partiet framgångsrikt ha utökat sin väljarbas.

LÄS ÄVEN: AfD kan förbjudas för att ’försvara demokratin’

Robert Lambrou, AfD:s parlamentariska gruppledare i Hessen, menar att skälet till partiets framgångar är att många vill ha en politisk förändring.

– Vi har hög inflation, höga energipriser, höga hyror. Vi har helt okontrollerad massinvandring. Det finns mycket att göra här, säger han.

Valresultatet var särskilt katastrofalt för liberalerna FDP, en juniorpartner i Scholz koalition. Partiet fick enligt prognoser bara tre procent av rösterna i Bayern och fem procent av rösterna i Hessen. Partiet riskerar att kastas ur båda delstatsparlamenten om det inte klarar av den obligatoriska femprocentsspärren.

Utbrett missnöje

Enligt nya mätningar har en växande andel av tyska folket fått nog av regeringens hanterande av det fortsatt höga inflödet av migranter, vilket beräknas kosta 36 miljarder euro bara i år.

Två tredjedelar vill minska mottagandet och en lika stor andel anser att Tyskland står inför fler nackdelar än fördelar när det gäller invandring.

Undersökningen visar att 82 procent av tyskarna vill ha utökade gränskontroller och 69 procent anser att Algeriet, Marocko och Tunisien bör utpekas som säkra ursprungsländer, vilket skulle bidra till att underlätta utvisningar.

55 procent av tyskarna inte är nöjda med hur demokratin fungerar i landet.

LÄS ÄVEN: Rekordhögt stöd för tyska nationalister – jämnstora med S